Kınalı Keklikler Doğaya Bırakıldı

Gaziantep Erikçe Keklik Üretme İstasyonu'nda yetiştirilen 800 kınalı keklik, Sülüklü köyünde doğaya bırakıldı.

Gaziantep Erikçe Keklik Üretme İstasyonu'nda yetiştirilen 800 kınalı keklik, Sülüklü köyünde doğaya bırakıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 15. Bölge Müdürü Fehmi Yüksel, kekliklerin doğaya salınması dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Türkiye'de çeşitli evrensel etkiler ve insan baskısı nedeniyle doğal habitatların bozulmaya devam ettiğini ve nesli tehlike altında olan yaban hayvan türlerinin sayısının gün geçtikçe arttığını söyledi.

Bakanlığın, doğal mirasın bir parçası olan yaban hayvanı türlerini ve onların yaşadığı habitatları korumak için tedbirler aldığını ifade eden Yüksel, Gaziantep Şube Müdürlüğü'ne bağlı Erikçe Keklik Üretme İstasyonu'nda üretilen kekliklerin Türkiye'nin çeşitli yerlerinde eski yaşam alanlarına bırakıldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"Bakanlığımız Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nce yürütülen 2012 yılı Doğaya Keklik Yerleştirme Eylem Programı kapsamında, ilimize doğaya yerleştirilmek üzere 2 bin keklik tahsisi yapıldı. Yerleştirilen keklikler İl Şube Müdürlüğümüze bağlı Erikçe Keklik Üretme İstasyonu'ndan temin ediliyor. 2012 yılındaki keklik yerleştirme çalışmaları Gaziantep'in Nizip, Şehitkamil ve İslahiye ilçelerinde gerçekleştirilecek. Bugüne kadar ilimiz sınırlarında 6 bin keklik doğaya bırakıldı."

Yüksel, keklik bırakılacak alanların 2012-2013 Av Dönemi Merkez Av Komisyonu tarafından yaban hayvanı yerleştirme sahası olarak ilan edilerek ava kapatıldığını bildirdi.

Şube Müdürlüğünün bölgedeki kınalı keklik popülasyonunu artırmak, zirai mücadeleye katkı sağlamak, bozulan ekolojik dengeye olumlu katkıda bulunmak ve av turizmini canlandırmak amacıyla keklikleri doğayla buluşturmaya devam edeceğini belirten Yüksel, yapılan bu çalışmaların av ve yaban hayatı yönetimine katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

-Erikçe Keklik Üretme İstasyonu

Gaziantep'te 2009 yılında 110 hektar ormanlık alan içinde kurulan Erikçe Keklik Üretme İstasyonu'nda, damızlıkhane, kuluçkahane, yavru büyütme odaları, alıştırma voliyeri bulunuyor.

Yıllık üretim kapasitesi 10 bin olan istasyonda, yumurtalar kuluçka makinesine alınıyor. Dünyaya gelen yavrular, yavru büyütme odalarında bir süre kalıyor. Daha sonra keklikler, kanatlarının güçlenmesi ve doğaya adapte olması için alıştırma voliyerine gönderiliyor.

İstasyonda yetiştirilen keklikler, her yıl yaz aylarında çeşitli illere gönderilerek doğaya bırakılıyor.

Muhabir: Kemal Karagöz / Zeynep Yücetaş

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: