"Kınalı Keklikler" Doğayla Buluşmayı Bekliyor

ÇANKIRI (A.A) - Orman ve Su İşleri 9. Bölge Müdürlüğü Çankırı Şube Müdürlüğü demonstrasyon merkezinde yetiştirilen kınalı keklikler doğayla buluşmayı

ÇANKIRI (A.A) - Orman ve Su İşleri 9. Bölge Müdürlüğü Çankırı Şube Müdürlüğü demonstrasyon merkezinde yetiştirilen kınalı keklikler doğayla buluşmayı bekliyor.

Orman ve Su İşleri 9. Bölge Müdürlüğü Çankırı Şube Müdürü Hasan Kozan, gazetecilere yaptığı açıklamada,Çankırı'da oluşturdukları demonstrasyon merkezinde, nesli tükenme noktasına gelen kınalı kekliklerin doğadaki sayısının artmasına katkıda bulunduklarını söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı bünyesinde bulunan üretme istasyonlarında çeşitli hayvanların üretiminin yapıldığını dile getiren Kozan, "Üretim için popülasyonu düşük yerler tercih ediliyor. Bizim yetiştirme alanımız deneme mahiyetinde, kan değişimi ve yerleştirme çalışmalarında örnek çalışmalar yapmak üzere izin verilen bir yer" diye konuştu.

Reklam
Reklam

-"Kekliklere, suni bir ortam vererek erken yumurtlamasını sağlıyoruz"

Kozan, yıl içerisinde 200'ün üzerinde yetiştirdikleri yavru keklikleri doğaya yerleştireceklerini kaydetti.

Kekliklerin üretim aşamalarını anlatan Kozan, kekliklerin nisan, mayıs aylarında kuluçkaya yattıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Keklikler havalar ısındığında doğada yumurtlamasını yaparlar. Biz keklikleri ocak ve aralık ayının sonu gibi kuluçkahaneye alıyoruz. Normal şartlarda nisan, mayıs ayında havaların ısınmasıyla yumurtlayan kekliklere, suni bir ortam vererek erken yumurtlamasını sağlıyoruz. Erken yumurta alındığında kuluçka makinesine yumurtalar erken veriliyor. Dolayısıyla erken üretim sağlanmış oluyor. Bunlar 21 günde çıkıyor. Normal şartlarda 16 hafta olduğunda keklikler doğaya salınıyor. Biz burada bin 500 civarında keklik üretmeyi amaçlıyoruz. Ürettiğimiz kekliğin tamamını da Çankırı'da kullanmaya çalışacağız."

-"Kekliğin düşmanı oldukça fazladır"-

Kekliklerin avcılar tarafından çok sevilen bir yaban hayvanı olduğunu ifade eden Kozan, "Keklik eti çok lezzetli olduğundan avcıların ilgisini çekiyor. Geçen yıl yoğun kıştan dolayı zayiatımız oldu. Yoğun avcı baskısı var. Biz avcılara kotalı avlama izni versek bile usulsüz ve bilinçsiz avlanma bu hayvanın neslini tehlikeye sokuyor. Bir de keklik savunmasız bir hayvan. Kekliğin düşmanı oldukça fazladır" dedi.

Reklam
Reklam

Muhabir: Ferhat Barulay-Özgür Alantor

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: