Kira depozitosuna faiz

Türkiye'de ev sahibi ile kiracı arasında zaman zaman ihtilaflara konu olan depozito sorununa Yeni Kiracılar Yasası ile çekidüzen veriliyor. Ev sahibinin depozito yoluyla haksız zenginleşmesini engellemeyi amaçlayan Yeni Kiracılar Yasası'na göre, kiracıların depozito adı altında ödediği güvence bedeli bankada vadeli bir mevduat hesabına yatırılacak.

Referans Gazetesinin haberine göre, faiz geliri de kiracının olacak. Kiracı evi terkederken evde değerini düşürecek herhangi bir hasar oluşmamışsa, depozitosunu üç ay içinde faiziyle birlikte geri alacak. Örneğin bin YTL depozito ödemiş olan bir kiracı, bir yıllık kontrat sonunda evi terkederse (yıllık yüzde 13 net faiz üzerinden) bin 130 YTL, üç yıl sonunda terkederse bin 400 YTL geri alacak. Kira devam ettiği sürece banka hesabında tutulacak depozitoyu ev sahibi de kiracı da birbirlerinin izni olmadan çekemeyecek.

Reklam
Reklam

Almanya'da da uygulanmakta olan düzenlemenin 2006 yılı başında yürürlüğe girmesi bekleniyordu. Ama Yeni Kiracılar Yasası şu anda Meclis'te henüz alt komisyona bile inmemiş olan Yeni Borçlar Kanunu'nun içinde yer aldığı için gecikiyor. Halen uygulamada ev sahipleri, evde oluşabilecek herhangi bir hasara karşı güvence olarak aldıkları depozitoyu şahsi ihtiyaçları için kullanabiliyor ve çeşitli gerekçelerle depozitoyu ödememe yoluna gidebiliyor.

Depozitonun kullanılabileceği alanlar
"Kiracı kirasını ödememişse" Elektrik ve su parasıyla ilgili ödeme yapmamışsa evin değerini düşürecek bir hasara neden olmuşsa (Pencere kasası harap olmuşsa, kapı duvar kırıldıysa, mermer, fayans parçalandıysa gibi) ev sahibi güvence bedelinin gerekli miktarını kullanabilir. Ancak artanını iade etmek zorundadır. Depozito bedeli üç aylık kira bedelini aşamaz.