Havaların ısınmasıyla birlikte inşaat sektöründe de hareketlilik başladı. Özellikle ev sahibi olma hayali kuran dar gelirli aileler, bütçelerine göre ikinci el evlere yöneliyor. Cephe ve katına göre 100 ile 150 bin lira arasında değişen fiyatlardaki sıfır dairelere güç yetiremeyenler, kira vermemek için 50- 60 bin lira değerindeki 20 -30 yıllık evlere rağbet gösteriyor.
Gayrimenkule yatırım yapmak isteyenlerin tercihi sıcak bölgeler oldu. Metropol şehirlerin gürültüsünden kaçıp deniz ve doğayla iç içe sakin bir hayat yaşamayı hayal eden emekliler, sahil bölgelerine akın ediyor. İnşaat firmaları ise sıfır daireden çok ikinci el dairelere yoğun ilgi gösterildiğini belirtiyor. Sektör temsilcisi firmalar takasla elde edilen dairelere gösterilen ilgiden memnun.
Yazı dört gözle bekleyen sektör temsilcileri sıkıntılara rağmen sezondan umutlu. Başta İstanbul olmak üzere Doğu ve İç Anadolu bölgelerinden gelenler Akdeniz şeridinden daire almayı tercih ediyor. AY İnşaat yetkilisi Yılmaz Dağıstan'a göre; özellikle sakin bir hayat sürdürmeyi arzulayan, büyükşehirlerin gürültüsünden uzaklaşmak isteyenlerle doğunun soğuğundan kaçanlar sıcak bölgelere akın ediyor. Türkiye’nin her bölgesinden müşterileri bulduklarını dile getiren Dağıstan, emlak sektörünün şu anki durumun şöyle özetledi: “Biz firma olarak sektörde kaliteli yeni binalar yapıp satıyoruz. Bazen proje aşamasındayken müşterilerimiz komple satın alıyor. Bazen de bitmesini bekleyen müşterilerimiz oluyor. Ama en ilginç talep ikinci el evde yaşıyoruz. Dar gelirli aileler takasla düşen evlere büyük ilgi gösteriyor. Şu an müşterilerimizin talebini karşılayamıyoruz. ikinci el daire için sırada bekleyenler var.”
Takasla düşen evler ise dar gelirli aileleri ev sahibi yapıyor. Hali vakti yerinde olan ve gayrimenkule yatırım yapmak isteyenler yeni daire karşılığında eski daireleri elden çıkarıyor. Yüksek miktarda kira yerine imkanlarını biraz daha zorlayıp alacağı ikinci el dairelerenin kredi taksidini ödemenin daha cazip olduğunu düşünen Dağıstan, “10-15 yıllık dairesi olan müşterilerimiz takas yöntemiyle dairesini bizden yeniliyor. Bu dairelere de dar gelirli ailelerden talep geliyor. 50-60 bin liraya ev sahibi olabiliyorlar. 5-10 lira birikimi varsa, 5-10 lirayada evin önündeki arabasını satıp, 30-40 bin lira bankadan kredi çekerek ev alıyorlar. Türkiye’nin her yerinden müşterilerimiz oluyor. Sakin bir hayat yaşamak isteyen emekliler ilgi gösteriyor. Birkaç gün önce Trabzon’dan birisine daire sattık. Ama 2. el daire talebine cevap veremiyoruz.” dedi.
İnşaat ürünlerindeki fiyat artışının konut maliyetini yükselttiğini de değinen Dağıstan, firmaların zorlandığını ifade etti. Dağıstan, artan maliyetleri şu örnekle gözler önüne serdi: “Üç ay önce inşaatların sıvası için 5 liradan 600 torba çimento aldık. Şimdi şap atmak için aldığımız çimento torbasının fiyatı 8,5 lira oldu. Geçen yıla göre seramikte de yüzde 30 artış oldu.”
Emekli olduktan sonra Antalya'nın Finike ilçesine yerleşen Akif Küsmez, kalan ömrünü geçirmek için Akdeniz Bölgesi'nde ev sahip olanlardan yanlızca biri. 2004 yılında Kırıkkale Makine Kimya Barut Fabrikası'ndan emekli olan Küsmez’e Antalya'ya yerleşmesini arkadaşları önermiş. Emeklilik parasıyla Finike'de ev alan Küsmez, "Arkadaşlar havası, suyu, denizi çok iyi dediler. Biz de İçanadoludan Akdeniz bölgesine yerleştik. Çocuklarım, kardeşlerim ve ailem memlekette kaldı. 9 yıldır burada yaşıyorum.” diyerek memnuniyetini dile getiriyor.
Kendilerine gelen müşteriler içerisinde ikinci el daire talep eden ailelerin çok olduğunu belirten Ümit Emlak’ın sahibi Bahri Kuzkaya, şu an ev almanın tam zamanı olduğunu söyledi. Bankaların verdiği konut kredi faiz oranlarının çok düşük olduğunu dile getiren Kuzkaya, “2. El daire almak isteyen aileler bankalardan 40 bin lira kredi çekiyor. Genelde 10 yıl vadeli kredi çekiyor ve aylık 500-600 lira taksitle geri bankaya ödüyor. Az da bir birikimi varsa 60-65 bin liraya bir daire alabiliyor.” diye konuştu.
Dar gelirli ailelere arsa bedeli düşük yerlerden ev almalarını tavsiye eden Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, Antalya'nı Muratpaşa ve Konyaaltı ilçelerinde arsa sıkıntısı olduğunu belirtiyor. Döşemealtı, Kepez ve Aksu ilçelerinde ise bu konuda biraz rahat olduklarını ifade eden Karataş, “Çarşı içerisinde kalan yerler pahalandı. Dar gelirli aileler daire alacaksa arsa bedeli düşük olan yerleri öneriyoruz. Döşemealtı, Kepez ve Aksu arsa bedeli düşük yerler. Ev almak için en uygun zaman olduğunu söyleyebilirim. Banka faiz oranları da düşük. Daha da düşebilir.” dedi.
Antalya’nın yabancıya yönelik mülk satışının en çok yapıldığı yer olduğunu ifade eden Karataş, en iyi müşterilerinin ise Almanlar olduğunu belirtti. Mütekabiliyet yasasının da kaldırılmasıyla birlikte sektörde bir canlılık yaşandığını anımsatan Karataş, “Yabancılar daha çok otel kampseptinde siteleri tercih ediyor. 1+0, 1+1 ve hatta 1+2 odalı yerlerde kalıyor. Büyük daire tercih etmiyorlar.” diye belirtti.
Karataş, yabancılara yönelik satışlarda sektörde yaşadıkları bir yeniliği şöyle aktardı: “Bu günlerde Birleşik Arap Emirliklerinden ve Körfez ülkelerinden ciddi baskı alıyoruz. 100- 150 daireli komple site almak istiyorlar. Ailece kalabilecekleri bir ortam istiyorlar. Bu tür taleplere rastlıyoruz.”
Bankalar verdiği uzun vadeli konut kredileri sayesinde dar gelirli ailelere kira öder gibi evsahibi olma imkanı sunuyor. Dar gelirli bir vatandaş 10 yıllık vadeyle Banka’dan 40 bin lira konut kredisi çekmesi durumunda 500 ile 600 lira arasında aylık ödeme olanakları bulabiliyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz