Maliye Bakanlığı’nın son yıllarda üzerinde durduğu kira vergilerinde ödeme tarihi yaklaştı. Geçen yıl elde edilen kira gelirleri için beyannamenin 3 Mart Pazartesi gününden itibaren 25 Mart’a kadar verilmesi gerekiyor. Bu yazı dizimizde, kira geliri elde edenlerinmağdur olmadan vergisini nasıl ödeyeceği ve hak kaybına uğramaması için neler yapması gerektiği hususunda yardımcı olmaya çalışacağız.
267 LİRANIN ALTINA VERGİ ÖDENMEYECEK
Habertük gazetesinden Ahmet Kıvanç'ın haberine göre; 2013 yılında evini kiraya verenler, aylık kira 267 liranın altında ise kira geliri vergisi ödemeyecekler. Dolayısıyla, konutta yıllık kira geliri 3 bin 200 liranın altında olanlarınmükellef kaydı açtırmasına ve beyanname vermesine gerek bulunmuyor. Yıllık kira geliri daha yüksek olanlarda ise gelirin 3 bin 200 liralık kısmı vergiden muaf tutuluyor. Buna ‘mesken istisnası’ deniliyor. Mesken istisnası konusunda bu sene değişikliğe gidildi. İlk defa bu yıldan itibaren, yıllık geliri 94 bin lirayı aşanlar, mesken olarak kiraya verilen gayrimenkuller için uygulanan 3.200 liralık istisnadan yararlanamayacak. Örneğin 50 bin lira ücret, tamamı stopaj yoluyla vergilendirilmiş 20 bin lira işyeri kira geliri ve 25 bin lira da konut kira geliri elde eden kişi, toplam geliri 94 bin lirayı aştığı için mesken istisnasından istifade edemeyecek.
KİMLER BEYANNAME VERMEK ZORUNDA?
2013 yılında elde ettiği konut kira geliri 3 bin 200 lirayı aşanlar. Stopaj kesintisi yapılan ve 2013 yılında 26 bin lirayı aşan işyeri kira geliri elde edenler. Stopaj kesintisi yapılmayan, örneğin basit usulde vergilemeye tabi esnafa kiralanan işyerlerinden 2013 yılında bin 390 lirayı aşan kira alanlar.
İŞYERİ KİRA BEYANINDA SINIR 26 BİN
İşyeri kira geliri elde edenlerin 2013 yılı için 26 bin lira eşiğini aşıp aşmadıklarına dikkat etmeleri gerekiyor. Bu eşik, kiracı eğer kiranın yüzde 20’si tutarındaki stopaj kesintisini yapıyorsa söz konusu. Bir başka ifadeyle işyeri olarak kullanılan bir yerin kirası aylık 2.167 liranın altındaysa ve bu kira için kiracı tarafından stopaj kesintisi yapılıyorsa, vergi ödemek için beyanname doldurulmasına gerek olmayacak. Basit usulde vergiye tabi mükellefler stopaj ödemediği için bu kişilere dükkânını kiralayanların dikkat etmesi gerekiyor. Küçük esnaf genelde bu gruba giriyor.
EMEKLİ İKRAMİYESİ ALAN ZENGİN
Maliye Bakanlığı’nın bu yeni sisteme ilişkin yayımladığı tebliğ uyarınca artık yüksek tutarlı ikramiye alanlar da en azından bir yıllığına ‘zengin’ kabul edilecek. Örneğin, 2013 yılında 4 bin 490 lira maaş aldığınız işinizden 1 Temmuz itibarıyla ayrılıp 2 bin 700 lira maaşla emekli oldunuz. Emekli olurken de 60 bin 140 lira ikramiye aldınız ve mesken kira geliriniz de 2 bin 700 lira diyelim. Bu durumda maaş ve emekli aylığı ile birlikte yıllık toplam geliriniz 110 bin 780 liraya ulaştığı için sizin bu sene mesken istisnasından yararlanmanız mümkün değil.