Kiralık yeşil kart iddiası

Yoksul vatandaşların tüm sağlık imkanlarından yararlanması için AK Parti hükümeti tarafından, yeşil kartlılardan yüzde 20'lik pay alınarak başlatılan bedava ilaç uygulamasının, Diyarbakır'da ilaç sahtekarlığına yol açtığı iddia edildi. Eczacıların, doktorlarla yaptıkları işbirliği sonucunda vatandaşlardan küçük paralar karşılığında kiraladıkları yeşil kartlar için hayali reçetelere yazılan pahalı ilaçların küpürlerini kestikten sonra imha ettikleri öne sürülüyor.

465 bin kişinin yeşil kart sahibi olduğu Diyarbakır'da, sağlık hizmetleri dışında yeşil kartlılardan tedavileri için alınan yüzde 20'lik pay karşılığında bedava ilaç verilmesi uygulamasını başlatan devletin iyi niyeti, suistimal edildiği iddia ediliyor. 1 ay önce çöplükte çok sayıda ilacın bulunması üzerine harekete geçen Diyarbakır Sağlık Müdürlüğü, yeşil kartları incelemeye alırken, eczanelere sıkı bir denetim başlattı.

Reklam
Reklam

İDDİAYA GÖRE YEŞİL KARTLAR, PARA KARŞILIĞI KİRALANIYOR

Diyarbakır Tabipler Odası Başkanı İlhan Diken, yeşil kartların para karşılığında vatandaşlardan kiralandığı ve reçetelere yazılan ilaçların imha edildiği yönünde duyumlar aldıklarını iddia etti. Diken,"Yeşil kartlıların ilaç almasını kolaylaştıran yasanın çıkmasından sonra son zamanlarda ne yazık ki, Yeşil kart sahiplerinin tespit edemediğimiz birtakım eczanelere kira karşılığı karnelerini bıraktığı duyumlarını aldık. Yeşil kartlar, daha çok para karşılığı eczanelere kiraya veriliyormuş. Karnelere yazılan ilaçların ise büyük oranda küpürleri kesilip ya imha edildiği ya da özel hastane, vakıf ve belediyelerin sağlık birimlerine koliler halinde bağışlandığı duyumlarını alıyoruz. Tabii, bu şebekenin içinde şüphesiz eczacılar ile birlikte hekimler de var. Biz Tabip Odası olarak, hiçbir zaman bu şekilde kötü hekimliği tavsip etmiyoruz ve bu kirliliği yapanların şiddetle karşısında olacağız. Devletin iyi niyeti birkaç kişi tarafından suistimal edildiği gibi, ülke ekonomisine zarar olduğu kadar israfa da neden oluyor" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

"50 BİN YEŞİL KART İPTAL EDİLEBİLİR"

Yeşil kart sahtekarlığının önüne geçmek için 10 günden bir eczanelerin denetlendiğini söyleyen Sağlık İl Müdürü Namık Kemal Kubat, "Diyarbakır'da 465 bin yeşil kartlı var. Nüfusa baktığımızda her 3 kişiden 1 kişinin yeşil kart sahibi olduğunu görüyoruz. Yeşil kartlı hastalara ilaç verilmesinden sonra tespit edemediğimiz bazı söylentiler var. Yeşil kartların kiralandığına ilişkin söylentilerin doğruluğunu araştırmak için 3 kişilik bir ekiple bütün eczaneleri 10 günde bir sıkı denetimden geçiriyoruz. Birden fazla ilaç yazılmışsa detaylı bir soruşturma başlatıyoruz. Yaptığımız araştırmada şu ana kadar bir ailenin yeşil kartına fazladan ilaç yazıldığını tespit ettik. Bununla ilgili soruşturmamız devam ediyor. Şüpheli gördüğümüz 50 bin yeşil kartın iptal olması söz konusu" dedi.

Diyarbakır'da eczacı ve hekimlerin ortak yaptığı iddia edilen sahtekarlık henüz tespit edilemezken, yeşil kartların yaklaşık 250 milyon lira karşılğında ecnazelere kiraya verildiği ve bu yolla sahtecilik yapıldığı iddia edildi.

Reklam
Reklam