Kiraz Ağaçlarını Seranın Içine Alıp Verimi Artırdı

Ergün TOS / FETHİYE (Muğla), (DHA)- MUĞLA'nın Fethiye İlçesi'nde, 1.5 dönüm arazi üzerindeki 110 kiraz ağacını 5.5 metre yüksekliğindeki naylon

Ergün TOS / FETHİYE (Muğla), (DHA)- MUĞLA'nın Fethiye İlçesi'nde, 1.5 dönüm arazi üzerindeki 110 kiraz ağacını 5.5 metre yüksekliğindeki naylon serayla kapatan ziraat mühendisi 45 yaşındaki Mehmet Bayram Arıkan, hasat zamanını öne alıp, meyve verimini artırmayı başardı.
Fethiye'nin 1000 rakımlı Nif Mahallesi'nde kiraz yetiştiriciliği yapan Mehmet Bayram Arıkan, 1.5 dönüm arazi üzerine 14 yıl önce diktiği 110 bodur kiraz ağacını, sera içine almaya karar verdi. 75 bin lira banka kredisi kullanan Arıkan, geçen 3 Aralık'ta başladığı çalışmaları 10 işçi ile birlikte şubat ayı sonunda tamamlayabildi. Kiraz ağaçları, 5.5 metre yüksekliğindeki demir taşıyıcı üzerine naylon çekilerek sera içine alındı.
HASAT ZAMANI ÖNE ÇEKİLDİ
Sera sayesinde kiraz ağaçlarını nisan ve mayıs aylarında etkili olan şiddetli yağmur ve doludan koruyan Arıkan, meyve veriminde artış sağladı. Hasat zamanını yaklaşık 15 gün öne almayı başaran Arıkan, kiraz satışından elde ettiği geliri de artırdı. Kiraz serasının 3 yıl içinde masrafını karşılaması ve kar elde edilmesi bekleniyor. Naylon sera içindeki kiraz ağaçları, bölgede kiraz yetiştiriciliği yapan diğer çiftçilerle, Muğla dışından yatırımcıların da dikkati çekiyor.
"TÜRKİYE'DE BİR İLK"
Kiraz serasının Türkiye'de bir ilk olduğunu belirten Mehmet Bayram Arıkan, henüz deneme aşamasında olduğunu ve hedefine tam olarak ulaşamadığını kaydetti. Asıl amacının erkencilikten ziyade bitkiyi doğal ortamdan soyutlamak olduğunu anlatan Arıkan, "Bu yıl kiraz üreticisine en büyük zararı yağmur ve dolu verdi. Ancak seradaki ağaçlar doğal zararlardan hiç etkilenmedi. Ağaçları yağmur ve doludan korumayı başardık. Bu da hasadımızı doğrudan etkiledi. Diğer amacımız da hasadı öne çekmekti. Ancak hedefe, bu yıl tam olarak ulaşamadık" dedi.
Nif Mahallesi'nde Napolyon kirazı hasadının 15 Haziran'da başladığını vurgulayan Arıkan, hasadı mayıs ayı başına çekmeyi hedeflediğini kaydetti. 4 mevsim kiraz üretmek için geniş çaplı araştırmalar yaptığını sözlerine ekleyen Arıkan, "Türkiye'de şu ana kadar Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nin bir araştırması sonucu, nisan sonunda kiraz ürettiklerini biliyoruz. 4 mevsim kiraz üretmek çok zor. Uyur dönem olarak tabir ettiğimiz kış aylarında, bitkinin soğuk alması gerekiyor. O soğuğu almadan çiçek açması, meyve bağlaması çok zor. O nedenle biz yine mevsiminde kiraz yiyeceğiz. Ancak hasadı öne mayıs ayı başına almak için çalışacağız" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: