"Kiraz tarımında ekolojik üretim"

İZMİR (İHA) - Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin halkın üniversitesi projesi kapsamında Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma,Toprak, Tarım Ekonomisi ile Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümleri tarafından ortaklaşa yürütülen "Kiraz tarımında ekolojik üretime yönelim projesi" çalışmaları devam ediyor. Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri, üreticiyle birlikte bahçeye girerek, zararlılar için ağaçlara tuzak kurup sonuçları birlikte değerlendiriyor.

DPT ve Ege Üniversitesi Rektörlüğü Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenen proje, Türkiye'nin en önemli kiraz üretim yörelerinden Kemalpaşa'da yürütülüyor. Geçtiğimiz aylarda Çambel Köyü'nde gerçekleştirilen kursun ardından kiraz üretimine ilişkin değişik konular üreticilerle birlikte ele alınıp uygulandı. Kiraz yetiştirme konusunda üreticileri bilgilendiren Prof. Dr. Ali Ünal öncülüğünde uygulamalı eğitim çalışmalarında dal bağlama, bükme, açı genişletme, uç alarak yan dal oluşmasını sağlama gibi işlemler anlatıldı. Bu işlemler ağaçlara düzgün ve iyi bir şekil verilmesini, ağaçların erken verime yatmasını, ışıklanmayı artırarak verim ve kalitenin artmasını, ağaçların daha uzun ömürlü olmasını amaçlıyor.

Reklam
Reklam

Kiraz yetiştiriciliğinde ana zararlı olan yaprakbüken ve kirazsineğiyle savaşta tarım ilaçları yerine tuzaklar kullanılarak başarılı sonuçlar elde edildiğini belirten Prof. Dr. Serdar Tezcan, "Yaprakbüken isimli böceğin kelebeklerinin toplanıp, sonraki yıllarda popülasyonun azaltılabilmesi için sirke, toz şeker, şarap ve suyun belirli oranlarda karıştırılmasıyla elde edilen cezbedici madde karışımı plastik kaplar içinde ağaç gövdelerine asılarak zararlı kelebekler toplanıyor. Bu şekilde sonraki yılın kelebek popülasyonu azaltılmaya çalışılıyor. Üreticilerin de istekle katıldığı bu çalışmalar etkili sonuçlar verdi" dedi.

Kirazı kurtlandırarak pazar değerini düşüren kirazsineğine karşı da sarı yapışkan görsel tuzaklar kullanan üreticilerin kiraz sineklerini etkisiz hale getirmeyi ve ürünü ilaçlama yapmaksızın kurtsuz olarak üretmeyi başardığını açıklayan Prof. Dr. Tezcan, gelecekte bu yöntemlerin daha yaygın kullanılacağını ve sağlıklı ürünler üretilebileceğini belirtti.