'Kiraz, Üzüm Ve Yeşil Çay Gözün Gerginliğini Azaltıyor'

Göz sağlığı için büyük önem taşıyan vitaminlerin başında A, E, C ve B2 vitaminleri ve...

Göz sağlığı için büyük önem taşıyan vitaminlerin başında A, E, C ve B2 vitaminleri ve Omega-6 yağ asitleri ile çinko, magnezyum gibi mineraller geliyor. Uzmanlar, kiraz, üzüm, çilek gibi yaz meyvelerinin ve yeşil çayın gözdeki gerginliği azalttığını söylüyor. Ayrıca göz sağlığı için dikkat edilmesi gereken psikolojik, çevresel ve genetik faktörler olduğunu vurguluyor; bu faktörler iyileştirildikçe genetikte var olan hastalıklar geciktirebileceğini ve bağışıklık sisteminin güçlendirilebileceğini kaydediyor.

Reklam
Reklam

Moral Dünyası Dergisi Temmuz sayısında Dr. Muhammed Yıldız kaleme aldığı makalede, gözleri korumanın en kolay yolunun doğal besinler olduğu söyledi. Yıldız, omega-6 yağ asitleri açısından zengin pişirme yağları yerine daha az yağ asidi içeren zeytinyağını tercih etmek, balık, meyve ve sebze, doymuş yağlardan ve kızarmış besinlerden de korunmak gerektiği kaydetti. Göz sağlığı için hangi gıdaların tüketilmesi gerektiğini anlatan Yıldız, şu bilgileri paylaştı:

"Kayısı, havuç, mango, şeftali ve yumurta göz yüzeyinin nemli kalmasını sağlayarak gözü, göze giren yabancı maddelerden arındırıyor. Göz kapaklarını besleyerek, göz kızarıklığını ve iltihaplanma riskini azaltıyor, güneş ışınlarına karşı korunma sağlıyor. Kiraz, üzüm, çilek, yeşil çay uzun çalışma saatleri nedeniyle oluşan gözlerdeki gerginliği azaltıyor. Gözdeki kan damarlarını besleyerek, gözlerin canlı ve parlak olmasını sağlıyor. İlerideki katarakt olma riski de, yine bu meyveleri tüketerek azaltılabiliyor. Sarı dolmalık biber, muz, mandalina, portakal ve üzüm içeriklerindeki lutein ve zeuksanthin aracılığıyla retinayı koruyor. Aynı zamanda göz etrafında oluşan ince çizgileri azaltıyor. Susam, avokado, fındık ve badem göz kapaklarını besleyerek, gözlerin şiş veya kırmızı görünmesini engelliyor. Gözlere kan oturmasını önlemesinin yanı sıra göz ağrılarını azaltıyor. Özellikle içeriğindeki E vitamini makuler dejenerasyonu önlüyor. Sarımsak, pırasa, çilek ve yeşil çay, gözün bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. Gözde arpacık çıkma riskini azaltırken göz ağrısına, sulanmasına ve kızarmasına engel oluyor. Kepekli makarna, tam buğday ekmeği, gözdeki damarları koruyor. Ayrıca vücudun stresle daha kolay baş etmesine yardımcı olarak, göz etrafında oluşabilecek çizgileri azaltıyor. Papatya çayı, süt, yoğurt, muz, göz etrafında oluşan halkalara ve göz torbalarına iyi geliyor. Göz ağrılarını, kızarıklarını ve çizgilerin oluşumunu azaltıyor. Havuç, şeftali gibi besinlerden bulunan beta karoten geceleyin daha iyi görmeyi sağlıyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz