ANKARA (İHA) - Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü Ramazan Er, DEHAP Kongresi ile ilgili polisin suç duyurusunda bulunduğunu bildirdi. Almanya'da bir başkomiserin, 4 Türk ile birlikte 8.5 kg eroinle yakalanmasını doğrulayan Er, idari işlemin başlatıldığını söyledi. Er, Haluk Kırcı'nın iadesine ilişkin ise, "Emniyet Genel Müdürlüğü, Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'nın ilgili makamlarınca görüştü, resmi yazışma da yapıldı. Kırcı'nın Ukrayna'ya iltica talebinde olduğu yönünde Ukrayna'dan bir yazı geldi. Ukrayna'da bizim görevlimiz yok, cevap bekliyoruz. 'Gelin suçluyu alın' derlerse, gider arkadaşlarımız suçluyu alır getirir" şeklinde konuştu.
Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Er, Haftalık Olağan Basın Toplantısı'nda basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin, "Polisler ne kadar ücret alıyor, alınan ücret yeterli mi?" şeklindeki sorusuna Er, "Mesleğe yeni başlayan bir polis, 750-800 YTL, Başkomiser 900 YTL, İl Emniyet Müdürü maaşları ise bin 700-2 bin YTL arasında, emekli bir polisin maaşı yüzde 47-48 düşüyor. Polisin maaşı 500 YTL, İl Emniyet Müdürü'nün ise bin 200 YTL ile bin 500 YTL arasında değişiyor" şetlinde cevap verdi. Almanya'da rütbeli bir polisin de aralarında bulunduğu 5 Türk'ün uyuşturucu kaçakçılığıyla ilgili gözaltına alınması hakkında bilgi istenmesi üzerine Er, Almanya'nın Monchgladhbach kentinde 13 Ocak 2005 günü ücretli izinli, Diyarbakır kadrosunda görevli İsa Taşpınar isimli başkomiser, 4 Türk ile birlikte 8.5 kg eroinle yakalandı. Bu yakalama Alman polisi ile Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın ortak çalışmasıyla yapıldı. Başkomiser ve 4 Türk Alman adli makamları tarafından tutuklandı. İdari işlem başlatıldı" karşılığını verdi.
İstanbul'da bir kişinin gözaltında battaniye ile kendisini asarak intihar etmesiyle ilgili yakınlarının 'işkence' iddiasında bulunduğunu hatırlatan bir gazetecinin sorusu üzerine Er, adli ve idari soruşturmanın devam ettiğini belirterek, iddiaların incelenmesinin ardından kesin cevap verilebileceğini söyledi. Bir gazetecinin 'izin alınıp çok sayıda kişinin telefonu dinleniyor' iddiasını sorması üzerine Er, "Teknik takip mevzuatımıza göre, mahkeme kararıyla yapılan bir polisiye çalışma. Dinlemeler mahkeme kararıyla oluyor, böyle bir iddia varsa bu ne hukuken ne de teknik olarak doğru değil" dedi.
1979 silahlı saldırı sonucunda öldürülen Adana Emniyet Müdürü Cevat Yurdakul'un ailesi ile Emekli Sandığı arasındaki sorunun hatırlatılması üzerine Er, Emekli Sandığı ile gerekli yazışmaların yapıldığını belirterek, hatanın düzeltileceğini umduğunu kaydetti. "Polis aldığı maaştan memnun mu?" şeklindeki bir başka soruya ise Er, "Ülkemizin durumu belli. Devletimizin kamu görevlilerine hizmet bölümlerine verdiği maaşlar da ortada, devletin imkanları bu şekilde. Yeterli midir sorusuna benim bir kamu görevlisi olarak cevap vermem doğru değil. Ama kişisel olarak şunu biliyorum. Emniyet Teşkilatı ile ilgili bir çalışma var, önümüzdeki günlerde sonuçlanacak" diye cevap verdi.
KIRCI'NIN İADESİ Haluk Kırcı'nın iadesi konusunda Er, şu cevabı verdi:
"Ukrayna İnterpol'e üye bir ülke. Haluk Kırcı Ukrayna'da yakalandı. Yakalanır yakalanmaz, Emniyet Genel Müdürlüğü, Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'nın ilgili makamlarınca görüştü. Resmi yazışma da yapıldı. Bu yazışmalardan sonra, Kırcı'nın Ukrayna'ya iltica talebinde olduğu yönünde Ukrayna'dan bir yazı geldi. İadenin gecikmesi bu şekilde ifade edildi. Ukrayna'da 2 seçim oldu. Bu iki ayrı seçimde yönetim el değiştirdi. Biz bu gecikmenin nedenlerinden birini bu şekilde değerlendiriyoruz. Ukrayna'da bizim görevlimiz yok. Ukrayna'dan cevap bekliyoruz. 'Gelin suçluyu alın' derlerse, gider arkadaşlarımız suçluyu alır getirir."
Er ayrıca, Remiz Kartal'ın 22 Ocak 2005'te yakalandığını, 24 Ocak 2005'te resmi teyidinin alındığını kaydederek, Almanya'dan resmen istendiğini açıkladı.
Er, bir soru üzerine, Ankara'da yapılacak CHP Olağanüstü Kurultayı'ndaki güvenlik önlemleri konusunda, Ankara Emniyet Müdürü ile CHP yöneticileri arasındaki görüşmelerin sürdüğünü vurgulayarak, kurultayın en güvenli şekilde geçmesi için her türlü tedbirin alınacağını belirtti.
Asayiş olaylarında yüzde 10'luk artışın nedenlerinin sorulması üzerine Er, suçun işlenmesini etkileyen birtakım faktörler olduğuna dikkat çekerek, "Bunlar nüfus artışı, işsizlik, ceza, adalet sistemindeki, İnfaz Kanunu'ndaki veya mevzuattaki konular. Özellikle mala karşı işlenen suçlarda, geçmişte birden fazla suç işleyip kapkaç, hırsızlık gibi suçlardan cezaevine girip tekrar suça karışanların oranı, bazı suçlarda yüzde 16'ya, bazı suçlarda da yüzde 6'ya kadar varmaktadır. Bir sabıkalı birden fazla suç işleyebilmekte" dedi.
"Yeni TCK'den polis rahatsız mı?" yönündeki bir başka soruya Er, "Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Meclisten çıkan kanunları polis hiç tartışmaksızın uygulamak zorundadır. Nisan'da yürürlüğe girecek olan kanun yetersiz görülürse TBMM'de yasal düzenleme yapılabilir. Uygulamaya girmemiş bir kanunla ilgili yorum getirmek yanlıştır" yönünde cevap verdi. Sokak polisi uygulamasına gidildiği yönündeki haberleri de yalanlayan Er, "Yok okul polisi, yok mahalle polisi, yok stat polisi şeklinde polisi sınıflara ayırmanın veya bölümlere ayırmanın mantığı yoktur. Suçların nerede, ne zaman, hangi günde, hangi oranda işlendiğini Emniyet Genel Müdürlüğü 81 il bazında gün be gün değerlendiriyor ve güvenlik tedbirlerini de buna göre alıyor.
Sokak polisi veya bir başka ad altında yeni teşkilat, yeni bir oluşum kurma gibi herhangi bir çalışmamız yok. Olayların çeşitliği nispetinde alınacak güvenlik tedbirleri de çeşitlidir. Şu olay için bu tedbir, o olay için bu tedbir alınacak diye standart bir tedbir çeşidi ortaya koymak yanlıştır" şeklinde cevap verdi. Asayiş suçlarındaki artışla ilgili bir başka soru üzerine Er, suçu veya suç işlenmesini işsizlik, iç göç, eğitimsizlik gibi yetersizliklerin etkilediğini belirterek, "Sadece polisiye tedbirlerle bazı olayları engellememiz mümkün değil. Güvenlik mi, insan hakları mı? Hem insan haklarını sağlayacaksınız hem güvenliği. Aldığınız tedbirler insan haklarıyla uyumlu olacak" şeklinde karşılık verdi.
"DEHAP Kongresi ile ilgili suç duyurusunda bulunuldu mu?" sorusu üzerine Er, "Suç duyurusunda bulunuldu" diye cevap verdi.