Kırgız seçiminde yeniden oy sayımı

Kırgızistan'da geçen Pazar günü yapılan genel seçimlerde sandalye kazanan beş parti, oylamadaki usulsüzlük kaygıları nedeniyle oyların yeniden sayılması konusunda uzlaştı.

Kırgızistan'da geçen Pazar günü yapılan genel seçimlerde sandalye kazanan beş parti, oylamadaki usulsüzlük kaygıları nedeniyle oyların yeniden sayılması konusunda uzlaştı.

Hiçbir parti hükümet kuracak çoğunluğa ulaşamadı

Eski Başbakan Felix Kulov'un Ar-Namus Partisi'nin üst düzey isimlerinden Akilbek Zaparov, elle yapılacak yeniden sayımın ardından bir ya da iki gün içinde sonucun belli olacağını söyledi.

Seçimlerde hiçbir parti tek başına hükümet kuracak çoğunluğu elde edememişti.

Dün akşam, altı ay önce ülke tarihinin en büyük etnik şiddet olaylarının yaşandığı Oş kentinde, çok az farkla parlamentoya girmeyi başaramayan Butun Kırgızistan Partisi'nin taraftarları gösteriler düzenledi.

Reklam
Reklam

Altıncı partiyi parlamentoya sokabileceği belirtilen yeniden oy sayımının ardından koalisyon görüşmelerine yeniden başlanacağı belirtildi.

Geniş koalisyon çağrısı Yüzde 8,8'lik oy oranıyla seçimden birinci çıkan milliyetçi Ata Yurt Partisi'nin lideri Kamçıbek Taşiyev düzenlediği basın toplantısında, parlamentoya girmek için gereken yüzde 5'lik oy oranını geçen tüm partilere güçlerini birleştirme çağrısında bulundu.

Taşiyev, 'Ülkemizin birleşmesi ve çökmemesi için tüm partilerle tek, geniş tabanlı bir koalisyon oluşturmalıyız' dedi.

Uzmanlar, parlamentoya cumhurbaşkanından daha çok yetki veren anayasal reformlar düşünüldüğünde, koalisyon görüşmelerinin uzun sürebileceğini belirtiyor.

Kırgız halkının yüzde 90'ından fazlası geçen Haziran'daki anayasa referandumunda ülkeyi parlamenter bir demokrasi dönüştüren reformlara destek vermişti.

Ata Yurt Partisi, otoriter yönetimlere geri dönüşü istemediğini söylemekle birlikte, Kırgız halkının parlamenter demokrasi için 'yeterince olgunlaşmadığı' görüşünde.

Reklam
Reklam

Ülkede askeri üssü bulunan Amerika Birleşik Devletleri parlamenter demokrasiye geçişe destek veriyor.

Rusya ise şiddet olaylarına yol açabileceği ve radikal İslamcıları güçlendirebileceği gerekçesiyle parlamenter modele karşı.