Kırgızistan'da 'gergin' yas günü

Ülke etnik çatışmalarda ölenler için yasta. Oş kentinde bir grup Özbek ise bölgeye petrol dağıtımı yapan bir depoyu havaya uçurma tehdidinde bulunuyor.

Kırgızistan'da geçen hafta başlayan etnik şiddet olaylarını dindirmeye çalışan yetkililer, Oş kentinde bir petrol deposunu ele geçiren bir grup Özbekle müzakere yapıyor.

Özbekler hükümet kuvvetleri burayı ele geçirmeye çalışırsa kendilerini ve tesisi havaya uçurma tehdidinde bulunuyor.

Eylemcilerin talebi güvenliklerinin BM tarafından güvence altına alınması.

Ülkedeki Özbek ve Kırgızlar arasında geçen hafta çıkan çatışmalarda yaklaşık 180 kişi öldü.

Ülkede ölenleri anmak üzere bugünden itibaren üç günlük yas ilan edildi.

Reklam
Reklam

Güneydeki Celalabad'da yetkililer olayları kışkırttığı suçlamasıyla devrik cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev'e yakın bir kişiyi gözaltına aldıklarını söylüyor.

Kentteki yetkililer, olayların arkasında Bakiyev'in bulunduğuna dair güçlü kanıtları olduğunu savunuyor.

Bakiyev ise bu suçlamaları reddediyor.

Gergin bekleyiş Olayların ilk patlak verdiği Oş kentinde dikkatler gergin bir bekleyişin sürdüğü kent yakınlarındaki petrol deposunda.

Acil durum bakanlığı Özbeklerin tesise erişim olanağı vermesini sağlamaya çalışıyor.

Söz konusu tesis ülkenin güneyinin petrol ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan bir dağıtım noktası.

Tesisteki bir Özbek temsilci BBC'ye açıklamasında, günler süren şiddet ardından hükümete ve orduya güvenmediklerini söyledi.

Temsilci Birleşmiş BM barış gücünün duruma müdahale etmesini istedi.

Özbek eylemciler barış istediklerini ancak emniyetleri için yetkililerden bekledikleri güvenceleri alamadıkları için eyleme başvurduklarını söylüyor.

Müzakerelerde yer alan bir Kırgız yetkili öncelikli amaçlarının, daha fazla kan dökülmemesini sağlamak olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Kaos ortamı Oş ve Celalabad'da geçen hafta başgösteren saldırılarda tam olarak kaç kişinin öldüğü aslında netleşmiş değil.

Çünkü ölen pek çok kişi, karambolde defnedildi ve yakınlarınca yetkililere bildirilmedi ya da kayıtlara yansımadı.

Şiddetten kaçan onbinlerce kişi ise hala komşu Özbekistan'a geçmeye çalışıyor.

Özbek ve Kırgızları karşı karşıya getiren gerginliğin nasıl tırmandığı konusunda da bilgiler hala karmaşık.

Kızılhaç'ın bölge sorumlusu Pascale Meige Wagner, sahadaki ekiplerinin çatışmaların kökeninde etnik gerginliğin yatıp yatmadığını tespit etmekte güçlük çektiğini söyledi.

Wagner, "Bizi şaşırtan vahşetin boyutları, zarar verip öldürme isteğinin ne derece güçlü olduğu ve bu bizim açımızdan son derece kaygı verici" dedi.

BBC'ye bilgi veren Wagner hala evlerinde mahsur kalmış durumda olanlar bulunduğunu, aralarında tıbbi yardıma ihtiyacı olanlar olduğunu ve gıda sıkıntısı çekildiğini söyledi.

Şiddetin odağı durumuna gelen Oş kenti fiilen ikiye bölünmüş durumda.

Kırgız ve Özbekler kentin iki yakasındaki mahallelerine çekildi. Özellikle Özbekler mahallelerinin girişine barikatlar kurdu.

Reklam
Reklam

Özbekler arasında hükümete ve orduya da güvensizlik hakim.

Kırgızistan'ın güneyinde 11 Haziran gecesi başlayan etnik çatışmadan dolayı bugüne kadar yaklaşık 4 bin yabancının tahliye edildiği bildirildi.

Türkiye de yaklaşık 150 vatandaşını daha bugün tahsis edilen uçakla tahliye etti.

Yardımlar Birleşmiş Milletler mültecilere yardım örgütü, Özbekistan'ın Andican kentine kaçan mülteciler için 800 çadır gönderiyor.

Rusya'nın gönderdiği 42'şer ton yardım malzemesi taşıyan iki uçak da Bişkek'e indi.

Moskova'da bazı kaynaklar ayrıca Rusya ve diğer bölge ülkelerinin Kırgız yönetimine asayişi sağlamakta destek olmak üzere mühimmat ve askeri teçhizat sağlayacaklarını söylüyor.

Kırgız Dışişleri Bakanı ve ülkenin ulusal güvenlik konseyi üyeleri durumu görüşmek üzere Moskova'da bulunuyor.

Rusya ayrıca Kırgız yetkililere şiddetin nedenlerini araştırmakta yardımcı olacağını kaydediyor.

ABD elçi yolluyor Bu arada Amerika Birleşik Devletleri üst düzey bir temsilcisini, ülkenin güneyindeki etnik çatışmalarla ilgili bilgi toplaması için Kırgızistan'a yolluyor.

Reklam
Reklam

Amerikalı elçi Robert Blake'in onbinlerce Özbek mültecinin biriktiği Özbekistan sınırını ziyaret ettikten sonra Kırgız geçici yönetimi yetkilileriyle görüşeceği açıklandı.

Birleşmiş Milletler mülteci örgütüne göre, Kırgızistan'ın güneyindeki etnik çatışmalar nedeniyle, 250 binden fazla insan son bir haftada bölgeden kaçmak zorunda kaldı.

Örgüt, Özbek azınlıkla Kırgızlar arasındaki şiddet yüzünden giderek büyüyen mülteci kriziyle başedebilmek amacıyla, acil yardım mallarını havayoluyla göndermeye hazırlanıyor.

Kuruluş, tecavüz ve cinayet haberlerinin, komşu ülkelerde etnik şiddet olaylarına neden olabileceğinden kaygılı.