Kırgızistan'dan Antalya'ya Bir "babam Ve Oğlum" Hikayesi

Kırgızistan'da böbrek yetmezliği çeken engelli oğlunun Antalya'da nakil olabilmesi için gereken parayı toplamak üzere 9 ay ülkesindeki cami ve pazarlarda

Kırgızistan'da böbrek yetmezliği çeken engelli oğlunun Antalya'da nakil olabilmesi için gereken parayı toplamak üzere 9 ay ülkesindeki cami ve pazarlarda insanlardan yardım isteyen baba, gereken 24 bin doları toplamayı başardı. Kırgız baba, Antalya'da gerçekleştirilen başarılı bir ameliyatla oğluna böbreğiyle hayat verdi.

Kırgızistan'da güvenlik görevlisi olarak çalışan Abasatar Rahimkolov (54) ve Mahsude Rahimkolov'un evlendikten 10 yıl sonra Almambet Rahmetaleyev ismini verdikleri bir erkek çocukları dünyaya geldi. Baba Rahimkolov'un, "Yaşama sebebim" dediği ve gözü gibi baktığı oğlu, 3 yıl önce arkadaşlarıyla futbol oynarken düştü. Yürümesi bozulan Almambet, ailesine düştüğünü söylemedi. Ailesinin yanında normal yürümeye çalışan Almambet, yaklaşık bir ay sonra hızla zayıflamaya başladı ve güçlükle ayağa kalkar hale geldi. Durumu farkeden baba Rahimkolov, oğlunu bir hastaneye götürdü. Hastanede yapılan tetkiklerde Almambet'in omur iliğinde eğrilik oluştuğu tespit edildi.

Reklam
Reklam

Doktorlar, düşmesinin hemen ardından hastaneye gelmesi halinde çocuğun iyileşebileceğini, ancak artık çok geç kalındığını söylemesi üzerine aile yıkıldı. Hastanede yapılan incelemelerde ayrıca Almambet'in böbrek yetmezliği çektiği de belirlendi.

-Oğlunun fotoğrafıyla insanlardan yardım topladı-

Nakil için araştırma yapan baba Rahimkolov, dünyada en başarılı nakillerin Antalya'da yapıldığını öğrenince Türkiye'ye gelmeye karar verdi. Nakil için gerekli parası olmayan baba Rahimkolov, çareyi insanlardan yardım toplamakta buldu. Oğlunun fotoğrafını boynuna asan ve üzerine "Oğlumun yaşaması için böbrek nakli olması gerekiyor. Kendim için değil oğlum için yardım istiyorum" yazısıyla ülkesindeki cami ve pazarları dolaşan Rahimkolov, 9 ayda yaklaşık 19 bin dolar topladı. Mektup yazdığı Kırgızistan Başbakanı Cantoro Satıbaldiyev'den de 5 bin dolarlık yardım alan baba, topladığı 24 bin dolarla Antalya'ya geldi.

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Bölümü Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş tarafından gerçekleştirilen ameliyatla baba Rahimkolov'dan alınan böbrek, oğluna başarıyla nakledildi.

Reklam
Reklam

-İlk adımlarını babasına doğru attı-

Rahatsızlığı nedeniyle 18 kiloya kadar düşen Almambet, başarılı geçen ameliyatın ardından hızla sağlığına kavuştu. 2 ayda 9 kilo alarak 27 kiloya ulaşan Almambet, koltuk değnekleriyle yürümeye de başladı. İlk adımlarını babasına doğru atan Almambet'in ülkesine döndükten sonra omuriliğiyle ilgili ameliyata da gireceği belirtildi.

Parayı toplamaya başlarken umutsuz olduğunu belirten Rahimkolov, "Cami ve pazarlarda insanlardan para istedim. Kırgız halkına minnettarım. Oğlumuzun sağlığına kavuşmasını sağladılar. Oğlum olmadan bir hayatı düşünemiyordum. Yaşadıklarımız hayal gibi geliyor. Çok mutluyum" dedi.

Baba Rahimkolov, Türk doktorlarına da teşekkür etti.

-"Kırgız çocuğa, en güzel 23 Nisan hediyesi oldu"-

Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Alper Demirbaş, Kırgız çocuğun nakille sağlığına kavuştuğunu söyledi. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın kutlandığını hatırlatan Demirbaş, şöyle konuştu:

"Ulu Önder Atatürk, bugünü sadece Türk çocuklarına değil dünya çocuklarına hediye etmişti. Kırgız çocuğa, en güzel 23 Nisan hediyesi oldu. Bugün çifte bayram yaşıyoruz."

Reklam
Reklam

Muhabir: Süleyman Elçin / Güç Gönel

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: