Kırgızların petrol deposunda gergin bekleyiş

Oş kentinde bir grup Özbek, bölgeye petrol dağıtımı yapan bir depoyu ele geçirdi. Eylemciler müdahale yapılırsa kendilerini havaya uçurma tehdidinde bulunuyor.

Kırgızistan'da geçen hafta başlayan etnik şiddet olaylarını dindirmeye çalışan yetkililer, Oş kentinde bir petrol deposunu ele geçiren bir grup Özbekle müzakere yapıyor.

Özbekler hükümet kuvvetleri burayı ele geçirmeye çalışırsa kendilerini ve tesisi havaya uçurma tehdidinde bulunuyor.

Acil durum bakanlığı Özbeklerin tesise erişim olanağı vermesini sağlamaya çalışıyor.

Söz konusu tesis ülkenin güneyinin petrol ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan bir dağıtım noktası.

Tesisteki bir Özbek temsilci BBC'ye açıklamasında, günler süren şiddet ardından hükümete ve orduya güvenmediklerini söyledi.

Reklam
Reklam

Temsilci Birleşmiş BM barış gücünün duruma müdahale etmesini istedi.

Özbek eylemciler barış istediklerini ancak emniyetleri için yetkililerden bekledikleri güvenceleri alamadıkları için eyleme başvurduklarını söylüyor.

Müzakerelerde yer alan bir Kırgız yetkili öncelikli amaçlarının, daha fazla kan dökülmemesini sağlamak olduğunu belirtti.

ABD elçi yolluyor Bu arada Amerika Birleşik Devletleri üst düzey bir temsilcisini, ülkenin güneyindeki etnik çatışmalarla ilgili bilgi toplaması için Kırgızistan'a yolluyor.

Amerikalı elçi Robert Blake'in onbinlerce Özbek mültecinin biriktiği Özbekistan sınırını ziyaret ettikten sonra Kırgız geçici yönetimi yetkilileriyle görüşeceği açıklandı.

Birleşmiş Milletler mülteci örgütüne göre, Kırgızistan'ın güneyindeki etnik çatışmalar nedeniyle, 250 binden fazla insan son bir haftada bölgeden kaçmak zorunda kaldı.

Örgüt, Özbek azınlıkla Kırgızlar arasındaki şiddet yüzünden giderek büyüyen mülteci kriziyle başedebilmek amacıyla, acil yardım mallarını havayoluyla göndermeye hazırlanıyor.

Reklam
Reklam

Kuruluş, tecavüz ve cinayet haberlerinin, komşu ülkelerde etnik şiddet olaylarına neden olabileceğinden kaygılı.