Kırıkkale'de Alternatif Ürünler Çiftçinin Yeni Umudu

Kırıkkale'nin Balışeyh ilçesinde sebze ve meyvecilik alanında dikimi ve ekimi yapılan 10 dönüm bodur elma, 650 dönüm badem, 120 dönüm

Kırıkkale'nin Balışeyh ilçesinde sebze ve meyvecilik alanında dikimi ve ekimi yapılan 10 dönüm bodur elma, 650 dönüm badem, 120 dönüm karpuz ve 14 dönüm eşme ayvası çiftçinin yeni umudu oldu.

Balışeyh merkez ve köylerinde yapılan tarımsal alanda alternatif sebze ve meyvecilik çalışmaları hakkında AA muhabirine bilgi veren Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Erdal Öcal, çiftçilere ait tarla ve bahçelerde alternatif ürünlerin dikiminin gerçekleştiğini, bazı ürünlerin ise ilk olarak deneme amaçlı dikiminin yapıldığını, bu ürünlerin sonucunu hep birlikte göreceklerini söyledi.

Reklam
Reklam

Öcal, "Yöremizde tarımsal çalışmalardaki buğday, arpa ve diğer tahıl ürünlerinin yanı sıra çiftçimize daha farklı alanlarda da imkan sağlamak amacıyla sebze ve meyvecilik alanlarında da çalışmalarımızı hızlandırdık" dedi.

Bölgede özellikle tarıma elverişli olmayan kıraç arazilerin değerlendirilmesine yönelik badem dikimi gerçekleştirdiklerini anlatan Öcal, şunları kaydetti:

"Gerçekleştirdiğimiz çiftçi eğitimleri ve çiftçilerimize önerilerimizle birlikte devletimiz tarafından da sağlanan teşvik kredileri de işi daha da cazip hale getirdi. Yaklaşık 650 dönüme dikilen bademler çiftçimiz için iyi bir gelir kaynağı olacak. İlçemizde ilk olarak uygulanan örtü altı karpuz yetiştiriciliği bölgemizdeki tarıma ayrı bir renk katacak. 120 dönüm araziye dikilen ve damlama sulama sistemiyle sulanan karpuz dikiminde sadece karpuz fidesi açıkta kalacak şekilde etrafı naylonla tamamen kapatılmaktadır. Bu sayede naylon altında kalan kısımda nem kaybı olmadığından dolayı kuraklık da daha az olmaktadır. Ayrıca bu örtü sayesinde otlanma olmadığından çapalamaya da gerek kalmıyor ve dolayısıyla maliyet de daha az oluyor."

Reklam
Reklam

Damlama sulama sistemiyle 14 dönüm arazi üzerinde Osman Narin adlı çiftçinin tarlasına dikimi yapılan eşme ayvasının da yörede alternatif bir meyvecilik haline geleceğine dikkat çeken Öcal, "Eşme ayvası İzmir yöresinden getirildi. Çiftçimiz bu anlamda çok yenilikçi. Yaptığımız araştırma neticesinde bu ayvanın burada olabileceğini düşünerek bizler de İlçe Tarım olarak teşvik ettik. Hep birlikte bekleyip sonucu yine birlikte görme fırsatımız olacak. Ayvalar 2-3 yıl içinde yenilebilecek seviyeye gelecek diye düşünüyorum. Dışarıdan gelen ürünlerden yöreye adaptasyon dönemi olacaktır. Eşme ayvasının bu bölgeye uyum sağlayacağını ümit ediyoruz. İyi bir verim elde etme imkanımız olduğunda ise mutlaka bunun arkası gelecek ve yöre çiftçisine ayrı bir geçim kaynağı ve alternatif bir ürün fırsatı olacaktır" şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: