Kırıkkale Valisi Ali Kolat, özellikle son dönemde özel sektör kuruluşları açısından Kırıkkale'nin ilgi uyandırdığı görüldüğünü, bu kapsamda Delice ilçesine bağlı Yeniyapan köyünde Kömür İşletmeleri Anonim Şirketine ait 8 milyar ton kaya tuzu rezervli Delice Kaya Tuzu İşletmesi, Türkiye'nin önde gelen tuz üreticileri tarafından yatırım için değerlendirildiğini söyledi.
Vali Kolat, Kırıkkale Polis Evi'nde düzenlenen Güç Birliği Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Kırıkkale Güç Birliği oluşumunun, 2011 yılında hayata geçirildiğini, gönüllülük esasına dayalı bir birliktelik olduğunu, bu platformda temel amacın Kırıkkale'yi daha iyi yaşanabilir hale getirmek olduğunu kaydetti.
Bu birlikteliğin kısa sürede Kırıkkale'de ortak aklın adresi haline geldiğini ifade eden Vali Kolat, şöyle konuştu:
"Bu bağlamda Kırıkkale Güç Birliği Oluşumu çatısı altında, kuruluşundan bugüne önemli konular görüşülerek karara bağlanmıştır. Sadece 2012 yılında 4 mütevelli heyet toplantısı, 9 yönetim kurulu toplantısı, 18 sekretarya çalışma toplantısı, 5'er defa ihtisas kurulu çalışma toplantıları yapılmıştır. Her bir toplantı için gündem ve çağrı, hazirun listesi ve karar metni oluşturularak kurumsal hafıza taze tutulmaktadır. Kırıkkale'nin sanayisi, organize sanayi bölgeleri, özel sektör yatırımları, küçük esnafın durumu, tarımsal yapı ve sulu tarım imkanları, eğitim ve sağlık altyapısı, kültür envanteri gibi konular ve faaliyet alanları bu platform bünyesinde masaya yatırılmıştır. 2012 yılı Kırıkkale için önemli kazanımların elde edildiği bir yıl olarak değerlendirilebilecektir. Özellikle Kırıkkale Güç Birliği Oluşumu'nun 2012 yılı çalışmaları ve faaliyetleri ele alındığında Kırıkkale'nin geleceği açısından etkisi uzun yıllar sürecek tarihi adımların atıldığı görülebilecektir. Bu çerçevede 16 Kasım 2012 tarihinde ilimizde Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay başkanlığında, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, TÜBİTAK, MKE, KOSGEB, valilik, belediye, üniversite ve üst düzey bürokratların katılımıyla gerçekleştirilen, "Kırıkkale Sanayi Zirvesi"nde yapılan uzun değerlendirmeler sonucunda iki önemli karara imza atılmıştır."
Bu kararlardan ilkinin Kırıkkale'de Silah Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması girişimi olduğunu anlatan Vali Kolat, şunları söyledi:
"Bu karar alınır alınmaz valiliğimiz koordinasyonunda hemen çalışmalara başlanılmıştır. Bu kapsamda Silah Sanayi İhtisas OSB bilgilendirme raporu hazırlanmış, arazi incelemesi yapılmış, yer seçim komisyonu toplanmış, ilgili kurumlardan uygun görüşler alınmış ve tüm bu çalışmalar Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile koordineli bir şekilde yürütülmüştür. Yer seçimi işlemi 15 Şubat 2013 tarihinde kesinleşecektir. Bundan sonraki aşamada Silah Sanayi İhtisas OSB kuruluş kararnamesi için İlgili Bakanlık tarafından Bakanlar Kuruluna teklifin yapılması beklenmektedir. Detaylı bilgileri toplantı programı içerisinde Güç Birliği Sekretaryası tarafından açıklanacak olan Silah Sanayi İhtisas OSB, MKE fabrikaları ile birlikte Kırıkkale'yi Türkiye'de sofistike silah sanayinin merkezi haline getirecektir. Kırıkkale Sanayi Zirvesi'nde alınan önemli bir karar da, Kırıkkale Üniversitesi kampüs sahası içerisinde Teknopark olarak da adlandırılan Teknoloji Geliştirme Bölgesi kurulmasına ilişkindir. Üniversitemiz koordinesinde hazırlık çalışmaları yürütülen Teknoloji Geliştirme Bölgesi, Ar-Ge ve yenilikçi fikirlerin başta Silah Sanayi İhtisas OSB olmak üzere üretime dayalı bilginin sanayi ile buluşturularak önemli sonuçlar elde edilmesine yol açacaktır. Ayrıca Üniversitemiz Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde, "Savunma Sanayi Teknolojileri Anabilim Dalı" açılarak özellikle silah sanayi alanında akademik çalışmaların yapılması hedeflenmiştir."
Vali Ali Kolat, 5 Ekim 2012 tarihli Kırıkkale Güç B0irliği Mütevelli Heyeti'nde görüşülen ve karar altına alınan önemli konulardan birisinin de Ankara Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği halinde Kızılırmak Yeşil Vadi Projesi'nin hayata geçirilmesi olduğunu belirterek:
"Bu konuda da belirli bir aşamaya gelinmiştir. Sayın Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de bu önemli projeye katkı ve destek vermektedir. Bu çerçevede Kızılırmak'a kıyı belediyeler ile İl Özel İdaresi meclislerinden yetki kararları alınmıştır. Ankara Büyükşehir Belediyesi ile yapılan değerlendirmeler sonucunda projenin etaplar halinde başlatılması ve 1. etap olarak da Ankara-Kırıkkale karayolu güzergahında Irmak Köprübaşı köprüsü ile Irmak demiryolu köprüsü arasında kalan sahanın projelendirme ve uygulamasının yapılmasının uygun olacağı değerlendirilmiştir. Valiliğimiz koordinasyonunda oluşturulan proje çalışma ekibi ile Ankara Büyükşehir Belediyesi teknik ekibi hem Ankara'da hem de Kırıkkale'de proje sahasında yerinde inceleme ve doku çalışması yapmıştır. Kırıkkale'nin 2012 yılında elde ettiği önemli fırsatlardan birisi de Haziran 2012 tarihinde yayımlanan Yeni Teşvik Sisteminde 4. teşvik kademesinde yer almasıdır. İlimize özel sektör yatırımının Organize Sanayi Bölgelerine yapılması halinde ise 5. bölge teşviklerden yararlanılabilecektir. 4. teşvik bölgesinde bulunan Kırıkkale, başta 1. kademedeki Ankaralı yatırımcılar olmak üzere birçok il deki sanayiciler ve işadamlarına daha elverişli bir imkan sunmaktadır."
Özellikle son dönemde özel sektör kuruluşları açısından Kırıkkale'nin ilgi uyandırdığı görüldüğünü de değinen Vali Kolat, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu çerçevede Delice ilçemize bağlı Yeniyapan köyünde Kömür İşletmeleri Anonim Şirketine ait 8 milyar ton kaya tuzu rezervli Delice Kaya Tuzu İşletmesi, Türkiye'nin önde gelen tuz üreticileri tarafından yatırım için değerlendirilmektedir. Bahşili ilçemize de ilk etapta 250 kişi istihdam, yıllık 150 bin ton üretim kapasiteli ve 50 milyon lira yatırım bedelli Kırıkkale Demir Çelik Fabrikası kurulması için sanayi bölgesinde yer tahsisi yapılmış olup, çalışmalar devam etmektedir. Ayrıca Başak Eğitim Firması tarafından 100 kişiye istihdam oluşturacak 600 öğrenci kapasiteli Sağlık Meslek Lisesi kurulması ve Ode Yalıtım Firması tarafından 100 kişiye istihdam oluşturacak 20 milyon dolar tutarındaki yatırımlar için Tek Adımda Yatırım Bürosuna müracaat yapılmıştır. Güncel olarak Kırıkkale OSB'de 67 sanayi parselinin tamamı yatırımcılara tahsis edilmiş olup, üretime geçen 40 firmada yaklaşık 2 bin kişi çalışmaktadır. Keskin OSB'de ise altyapısı tamamlanan 25 sanayi parselinin 13'ü firmalara tahsis edilmiş olup, 2 firma üretime geçmiştir. Yatırımcılarımıza gerek OSB içinden gerekse OSB dışından yatırıma uygun arsalar temin edilebilmektedir. Yeter ki müteşebbislerimiz Kırıkkale'de karar kılsınlar ve yatırım yapsınlar. Kırıkkale Güç Birliği Oluşumu 2012 yılı faaliyetleri çerçevesinde Kırıkkale'nin sanayi ve yatırım havzasına dönüştürülmesinin yanı sıra tarım havzası özelliği de ön plana çıkartılmaktadır."
Vali Kolat, Kırıkkale Güç Birliği Oluşumu çatısı altında yakalanan sinerji ile Kırıkkale daha da güçlü hale geleceğini belirterek, bu kapsamda Kırıkkale'nin, ülkenin önemli sanayi havzası, tarım havzası ve su havzası olma yolunda 2023 vizyonuna katkı sağlayacağını bildirdi.
Toplantıya, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kırıkkale Milletvekili Oğuz Kağan Köksal, Kırıkkale Belediye Başkanı Veli Korkmaz ile diğer ilgililer katıldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz