Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı

Kütahya'da, kenelerle bulaşan ölümcül Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığından korunmak amacıyla riskli bölgelerde yaşayan bin 393 kişiye kene eğitim

Kütahya'da, kenelerle bulaşan ölümcül Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığından korunmak amacıyla riskli bölgelerde yaşayan bin 393 kişiye kene eğitim ve korunma seti dağıtıldı.

Kütahya Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'de hastalığın 2002 yılından itibaren kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarda görülmeye başlandığı anımsatıldı.

Sağlık Bakanlığı'nca riskli olduğu tespit edilen 20 ilde yapılan çalışmaların 81 ile yayıldığı ve her il için riskli yerleşim bölgelerinin tespit edildiği duyurulan açıklamada, Kütahya'da riskli yerleşim yerlerinde bulunan tüm evlerin gezilerek vatandaşlara bilgi verildiği bildirildi.

Reklam
Reklam

Açıklamada, söz konusu yerleşim birimlerinde 1393 kişiye kene çıkartma kartı, eldiven ve bilgi broşüründen oluşan kene eğitim ve korunma seti dağıtıldığı belirtilerek, şöyle denildi:

"Hastalığın başlıca bulaştırıcısı kene türü olan 'Hyalomma Marginatuma'ya halk arasında sakırga, sakırtlak, kuru budak, gök kene veya yavsı adı verilmektedir. Bu keneler orman kenarlarında parçalı arazilerde, meşelik, çalılık alanlarda ve uzun otların olduğu meralarda yaygın olarak görülmektedir. Özellikle vadilerle çevrili dağlık alanların yamaçları, yaban hayvanlarının daha sık dolaştığı alanlar olduğundan keneler için oldukça zengin bölgelerdir. Hastalığın etkeni olan virüsün taşıyıcısı olarak rol alan keneler, yabani hayvanlar, çiftlik hayvanları ve insanlar arasında virüsün taşınmasına ve çoğalmasına aracılık etmektedir. Hayvanlar da KKKA Hastalığını geçirmektedir. Hayvanların kan, idrar ve diğer vücut sıvılarına çıplak elle dokunulmamalıdır. İnsanlara hastalığın bulaşmasında esas rol kenelere aittir. Kene ısırığı veya hayvanlarda kenenin çıplak elle toparlanması, bunun yanı sıra hasta insan ve hayvanlara ait doku ve vücut sıvısı temasıyla de bulaşma söz konusudur."

Reklam
Reklam

-Hastalıktan korunmak için hayati öneriler-

Hastalığa yakalanmamak için kenelere karşı kişisel korunma önlemleri alınması gerektiğine işaret edilen açıklamada, kene yaşam olanlarından uzak durulması, bahçe, bağ, tarla, ahır, orman, ormanı kenarı ve tarım arazilerine giderken açık renkli kapalı giysiler giyilmesi, pantolon paçalarının çorap içine sokulması, çizme ya da bot giyilmesi önerildi.

Açıklamada, vücuda tutunan kenenin en kısa sürede çıkarılması gerektiği bildirilerek, şu önerilerde bulunuldu:

"Araziden eve geldikten sonra vücut, kene yönünden kontrol edilmeli, kene varsa uygun şekilde çıkarılmalıdır. Kenenin üzerine alkol, kolonya, gaz yağı, yağ, sabun, sigara, kül gibi maddeler kesinlikle kullanılmamalıdır. Keneye çıplak elle dokunmadan bir kene kartı, eldiven, kağıt mendil, naylon poşet veya yaprakla vakit geçirilmeden, kene ezilmeden, patlatılmadan hemen çıkarılmalı ve çıkarılan yer tentürdiyot ya da sabunlu suyla temizlenmelidir. Kene çıkarılamıyorsa en yakın sağlık kuruluşuna giderek çıkarılması sağlanmalıdır. Vücuda tutunan kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığa yakalanma riski de o kadar az olur. Kene tutunmasından sonra 10 gün süresince kişi kendini takip etmeli, ateş, halsizlik, üşüme, titreme, baş ağrısı, yaygın kas ağrıları, yüz ve gözlerde kızarma, bulantı, kusma ve ishal gibi belirtilerden biri varsa en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir."

Reklam
Reklam

Muhabir: Sedat Gök

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: