Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Uyarısı

Osmaniye İl Sağlık Müdürü Mehmet Cingöz, son günlerde ülkemizde tekrar görülmeye başlayan Kırım Kongo Kanamalı...

Osmaniye İl Sağlık Müdürü Mehmet Cingöz, son günlerde ülkemizde tekrar görülmeye başlayan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı ile ilgili uyarılarda bulundu.

Cingöz, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nin (KKKA), insanlara kenelerin bulaştırdığı ve ölümle sonuçlanabilen bir hastalık olduğunu hatırlatarak,

Hastalığın belirtilerinin mikrobun alınmasını müteakiben genellikle 1-3 gün içinde, en fazla ise 9 gün içerisinde görüldüğünü söyledi. Cingöz, "Bu yüzden hastalığa yakalanma şüphesi doğduğunda, kene tutunmasından sonra 10 gün boyunca birey kendini takip etmelidir. Hastalık; ateş, halsizlik, üşüme, titreme, baş ağrısı, yaygın kas ağrıları, yüzde ve gözlerde kızarıklık, bulantı-kusma ve ishal şikayetleri ile ortaya çıktığından, bu şikayetlerden en az ikisi varsa beklemeksizin bir sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

KKKA'nın, etkinliği kanıtlanmış aşısı ve virüse özel tedavisi bulunmamakla birlikte erken teşhis konulduğunda uygulanacak destek tedavi ile kişinin iyileşme ihtimalinin arttığını ifade eden Cingöz, şu önerilerde bulundu:

"Kenelerin insanlara tutunmasının engellenmesi bakımından; tarla, bağ, bahçe ve hayvan otlatmaya giderken, kenelerin kolay fark edilmesi için açık renkli elbiseler giyilmeli. Vücutta açık kalmamasına özen gösterilmeli ve pantolon paçaları çorabın içine konulmalıdır. Eve dönüldüğünde ise kollar, bacaklar, gövde, diz arkası, koltuk altları, kulak arkası, ense, saç dipleri ve kasıklar dahil vücudun her tarafı ve elbiseler iyice kontrol edilerek, kene olup olmadığına bakılmalıdır. Çocukların vücudu ve elbiseleri de anne babaları tarafından mutlaka kontrol edilmelidir. Hayvanların üstündeki kenelere çıplak elle dokunulmamalıdır. Veteriner hekime danışılarak hayvanlar keneye karşı uygun şekilde ilaçlanmalı ve böylelikle kenelerin çoğalması engellenmelidir. Vücuda tutunmuş olan kenenin üzerine kesinlikle kolonya gibi herhangi bir madde dökülmemeli, ateş ve sigara basılmamalı, kene patlatılmaya çalışılmamalıdır. Kene tutunması halinde çıplak elle dokunmadan ivedilikle bir sağlık kuruluşuna gidilerek çıkarılması sağlanmalıdır. Vücuda tutunan kene ne kadar erken çıkartılırsa hastalığa yakalanma riski de o kadar az olacağından mümkün olduğunca hızlı davranılmalıdır."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz