Kırımlı: Kırım, her zaman stratejik önemini korudu

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Kırımlı, Kırım’ın Karadeniz’in en stratejik yerlerinden biri olduğunu...

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Kırımlı, Kırım’ın Karadeniz’in en stratejik yerlerinden biri olduğunu belirterek, Rusya’nın İstanbul’a inmek için Kırım’ı elinde tutmaya çalıştığını söyledi.
Atatürk Üniversitesi ile Erzurum Kültür ve Araştırma Vakfı (ERVAK), 'Dünden Bugüne Kırım Tatarları' konulu bir konferans düzenledi. Kültür Merkezi Mavi Salon’daki konferansa konuşmacı olarak Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Kırımlı katıldı. Kırımlı, konuşmasında, Kırım’ın tarihin her döneminde stratejik bir önemi olduğunu vurguladı. Kırım Tatarlarının kültürel birikimlerinin çok sağlam olduğunun altını çizen Doç. Dr. Kırımlı, dillerinin de Rusça ve Türkçe’yi etkilediğini ifade etti. Rusça'daki Tatar kelimeleri çıkarıldığında, bu dilin konuşulamayacak hale geleceğini ifade eden Kırımlı, kültürünün de Osmanlı’yı etkilediğini kaydetti.
Osmanlı döneminde, Kırım Hanlığı’nın imparatorluğun kuzey güvenliğini sağladığını söyleyen Doç. Dr. Kırımlı, “Kırım Hanlığı o zamanlarda çok güçlüydü. Lehistan ve Rusya Kırım’a vergi verirdi. Rus elçisi Osmanlı ile görüşmek istediğinde, Kırım Hanlığı ile görüşür daha sonra İstanbul’a geçerdi. 1783’te Kırım, Rusya’nın hükümranlığına geçti. Bundan sonra da Rusya, Kafkasya ve Balkanlara inmeye başladı. Sivastopol’da Akyar Limanı’nda dünyanın en önemli askeri üstlerinden birini kurdu. Şu an Sivastopol Ukrayna sınırlarında olmasına rağmen, Rusya, para ile limanı kiraladı. Sivastopol’daki Rus Karadeniz filosunun tek bir amacı var, o da İstanbul’a girmek.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz