Kırışıklığı oluşturan, derinleştiren nedenler ve çözümleri hakkında, İ.Ü. Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Sıdıka Kurul sorularımızı yanıtladı.
Kırışıklıkların fazla veya az olma nedenleri nelerdir?
Yüzdeki kırışıklıkları önlemek veya geciktirmek için önerileriniz nelerdir?
Bol sıvı almak
Doğal besinler, vitamin ve mineraller kırışıklıkları önlemede, ciltin kaybettiği esneklik ve nemi geri kazanmasını sağlamada ne kadar etkili?
Bol su içmek, taze sebze ve meyvenin de yer aldığı düzenli beslenme kırışıklıkların oluşmasını geciktirebilir,cildin kaybettiği esneklik ve nemi geri kazanmasında sınırlı katkısı olabilir.
Bu bağlamda evde doğal ürünlerle hazırlanan maskeler yararlı mı?
Cildi nemlendirici,temizleyici ve yüzeyel peeling yapan maskelerin yararı olabilir.
Cilt bakım ürünleri ne zaman, hangi durumlarda kullanılmaya başlanmalı?
Doğumla birlikte cilde dikkat etmek gereklidir. Güneşten, ayazdan ve soğuktan korunmak cildin yaşlanmasını geciktirecektir. Cilt bakım ürünleri bebeklerde ve çocuklarda güneşten, ayazdan ve soğuktan korunmak için,erişkinlerde ise bu korunmanın yanında nemlendirici ve makyaj temizleyici ürünler kullanılmalı.
Sürekli kullanım gerekli mi?
Mevsime uygun olarak bakım ürünleri sürekli kullanılmalıdır.
Kırışıklıklar için başvurulan diğer önemli tedavi yöntemleri nelerdir? Hangi durumlarda operasyona karar verilir?
Dolgu maddeleri: Kırışıklıkların giderilmesi için piyasada hazır olarak satılan dolgu maddeleri veya hastanın kendi yağının enjeksiyonu sık yapılan uygulamalardır. Enjekte edilen dolgu maddesi veya yağ büyük oranda vücut tarafından emilir, işlemin tekrarı halinde düzelme kalıcı hale gelir. Yüz ve boyunda herhangi bir yan etkisi olmadan kullanılabilir.
Botox: Özellikle alın, kaşların arası ve göz dış yanlardaki çizgiler (kaz ayağı) için botox enjeksiyonu sık yapılan bir uygulama, etkisi 4-6 ay ile sınırlı. Enjeksiyonların tekrarına rağmen kalıcı bir iyileşme olmaz.
Peeling: Peeling yaygın yüzeyel kırışıklıkların tedavisi için seçkin bir yöntemdir. Kimyasal maddeler veya mekanik olarak cildin yüzeyel tabakası soyulur, iyileşme 2-3 haftada sağlanır, hastanın uzun süre güneş ışınlarından uzak kalması gerekir.
Asma: Kırışıklıklara deri gevşekliğinin / sarkıklığının birlikte olduğu olgularda yukarıdaki uygulamalara ek olarak askı iplikleri ile deri gevşekliği / sarkıklığı düzeltilebilir. Bu işlem boyun, yanak ve kaşlara uygulanabilir.
Yüz ve boyun germe: Yaygın kırışıklık ve deri sarkıklığının fazla olduğu hastalarda yüz ve / veya boyun germe ameliyatı çözüm olacaktır. Alt ve üst göz kapaklarında deri fazlalığı ve torbalanma olan hastalarda göz kapağı estetiği yarar sağlar.