Kırkpınar’a yeni düzenleme geliyor

Tarihi Kırkpınar Güreşleri’ne yeni standart geliyor. Türkiye’de yağlı güreşin en sevilen sporların başında geldiğini belirten...

Tarihi Kırkpınar Güreşleri’ne yeni standart geliyor. Türkiye’de yağlı güreşin en sevilen sporların başında geldiğini belirten Güreş Federasyonu Yağlı Güreş Merkez Hakem Komitesi Başkanı Ali Bulut, Kırkpınar’ın yağlı güreşin olimpiyatı olduğunu belirterek, gelecek yıldan itibaren Başpehlivan sayısını 32 ile sınırlayacaklarını söyledi.
Güreş Federasyonu Yağlı Güreş Merkez Hakem Komitesi Başkanı ve eski başpehlivanlardan Ali Bulut, Kırkpınar’ı daha kaliteli hale getirmek için gelecek yıldan itibaren yeni ve radikal kararları hayata geçireceklerini söyledi.
Kırkpınar’da bu sene 53 başpehlivanın mücadele vereceğini ve bu sayının yüksek olduğunu ifade eden Ali Bulut, “Biz henüz yeni bir federasyonuz. Yeni olduğumuz için bu sene Kırkpınar’a göre bir uygulama yapamadık. Eski yönetmeliğin devamından yana karar aldık. Ancak önümüzdeki seneden itibaren Kırkpınar’da özellikle Başpehlivan güreşlerinin daha kaliteli ve çekişmeli geçmesi için Başpehlivan sayısını 32 ile sınırlamaya düşünüyoruz.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

TÜRKİYE’NİN SPORU
Yağlı güreşin Türkiye’nin her coğrafyasında yapıldığını ve halk tarafından büyük ilgi gördüğünü belirten Bulut, Kırkpınar’ı daha cazip hale getirmek için gelecek yıldan itibaren yeni düzenlemelere gideceklerini söyledi.
Kırkpınar’ı yağlı güreşin olimpiyatı şeklinde değerlendiren Bulut, bunun için Tarihi Kırkpınar Güreşleri’nde özellikle başpehlivanlık güreşlerinin çok çekişmeli olması gerektiğinin altını çizdi.
Türkiye’de belirleyecekleri büyük yağlı pehlivan güreşlerinde dereceye giren sporcuların Kırkpınar’da güreşmesi için bir kriter olacağını dile getiren Ali Bulut, “Nasıl futbolda başarısız olan takımlar bir alt kümeye düşüyor veya başarılı olanlar bir üst lige çıkıyorsa, güreşte de aynı sistemi oturtacağız. Belirlenen büyük yağlı güreşlerinde dereceye giremeyen ve Kırkpınar’da ilk on altıya kalamayan pehlivanlar bir alt kategoriye düşürülecek. Aynı şekilde başaltında başarı olan pehlivanlar ise başpehlivan olarak Kırkpınar’da güreşebilecek.” diye konuştu.

KIRK YAŞ SINIRLAMASI
Bulut, ayrıca Kırkpınar için 40 yaş uygulaması da yapacaklaranı belirterek sözlerini şöyle tamamladı:
“Sezon sonunda Kırkpınar için 40 yaş sınırlaması getireceğiz. Eğer Başpehlivan 40 yaşında Kırkpınar’da başpehlivan olduysa bu kişi 45 yaşına kadar Kırkpınar’da güreşebilecek. Veya Kırkpınar’da ilk on altıya giremeyen isimler bir yıl sonraki güreşlerde Tarihi Kırkıpanar Güreşleri’nde yer alamayacak. Bunu bu sene uygulayacağız. Şaban Donat, Fevzi Yüksel, Bekir Seçim, Mükerrem Kıyı ve Ziya Ünlü 40 yaşı geçtikleri için ve yukarıdaki kriterlere sahip olamadıkları için bu sene Kırkpınar’da güreşemeyecek.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz