Kirli deniz ve havuz suyu kulak sağlığını tehdit ediyor

İSTANBUL (İHA) - Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Yıldırım, yaz mevsiminde kulağa bağlı rahatsızlıkların arttığını dile getirerek, "Denize ve havuza girerken gereken önlemlerin alınmaması dış kulakta bir takım rahatsızlıklara zemin hazırlıyor" dedi.

Sık sık suya girmenin dış kulağa bir takım zararları olduğuna değinen Uzman Dr. Ahmet Yıldırım, "Kısa aralıklarla suya giren kişilerde dış kulak yolundaki ince cildin altında bulunan sert kemikte bir nevi basit kemik çıkıntıları oluşur. Bu kemikler bazen kanalı doldurarak işitmeyi engelleyecek boyuta gelir. Bunun yanı sıra kulağın kir tutmasına neden olabilir. Ayrıca uzun süren iltihaplar kanal cildinin yok olmasına, altındaki kemiğin çıplaklaşmasına ve üstünde kir birikmesine yol açar" şeklinde konuştu.
Dr. Ahmet Yıldırım, bir çok kişinin banyodan sonra kulak pamuğu ile dış kulağı temizlemeye çalıştığını belirterek, bunun ciddi bir yanlış olduğunu söyledi

Reklam
Reklam

Kulak kiri denilen mum yapısındaki maddenin aslında kulak yolunu hastalıklardan koruduğuna dikkat çeken Dr. Yıldırım, "Hafif kulak kiri olması ve banyo, deniz sonrası sıcak havalarda kulaktan koyu bir akıntının gelmesi normaldir. Bu dışarıdan hafifçe silinmelidir. Kulak kiri denilen madde esasen kir değil bir temizleme maddesidir" dedi.

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Yıldırım alerji, sedef hastalıklı, yapısı bozuk ve problemli olan kulakların aşırı kir biriktirme ve sudan etkilenerek iltihaplanmaya aşırı meyil gösterdiğini belirterek, kulağa su kaçırmamak için vazelinli pamuk tıkamak, kuru tutmak gerektiğini de ifade etti.