Kırmızı ahududu ve siyah ahududu arasındaki fark nedir?

Lezzet dolu minik meyvenin rengi ne olursa olsun benzersiz bir tada sahip olduğu kesin. Mükemmel bir lif kaynağı olan bu meyvelerin arasında o farkı ise birçok kişi bilmiyor. İşte kırmızı ve siyah ahududu arasındaki temel farklılıklar.

Hem kırmızı hem siyah ahududular; küçük, içi boş, ortası delik olan beyaz tüylerle kaplı son derece lezzetli bir meyvedir. Rengi ne olursa olsun, son derece besleyici bir meyvedir. Bir bardak ahududu (123 gram);

Kalori: 64 kalori

Karbonhidrat: 15 gram

Protein: 1 gram

Yağ: 1 gramdan az

Fiber: Referans Günlük Girişi (RDI)% 29

C Vitamini: RDI'nin (günlük alınması gereken) % 43'ü

K Vitamini: RDI'nın% 11'i

E Vitamini: RDI'nın% 7'si

Not: RDI = günlük alınması gereken

Zengin bir lif kaynağı olan ahududu, sindirim sistemini destekler, kalp sağlığını korur ve kilo vermenize yardımcı olabilir. Ahududu aynı zamanda iyi bir antioksidan kaynağıdır, C ve E vitamini yönünden de güçlüdür. İçerdiği antioksidan sayesinde serbest radikal denilen moleküllerin neden olduğu hücre hasarını önlemeye yardımcı olur.

Reklam
Reklam

Siyah ahududuların antioksidan oranı daha yüksektir

Serbest radikallerin neden olduğu zararlardan vücudumuzu korur. Siyah ahududu, kırmızısına göre antioksidan yönünden daha zengindir. Bununla birlikte siyah ahududu sağlığımıza yarar sağlayan polifenollere de sahiptir. Bu polifenoller; antosiyaninler, ellagitannins ve fenolik asitlerdir.

Siyah ahudududa bulunan yüksek antioksidanlar, potansiyel kanser hücreleriyle mücadele eder. Yapılan bir çalışmada kolorektal kanserli (kalın bağırsak kanseri) insanlara 9 hafta boyunca 60 gram siyah ahududu tozu verildi. Bu toz kanser yayılımını durdurduğu gözlemlendi.

Bununla birlikte yapılan bazı çalışmalarda ahududu özünün meme, kolon ve prostat kanseri gibi bazı kanser türlerine karşı korunmaya yardımcı olabileceği ortaya kondu.

Siyah ahududuyu bulmak kırmızısına göre pek kolay değildir. Ticari olarak yetiştirilen siyah ahududu, reçel ve püre gibi yiyeceklerin yapımında kullanılır. Doğal gıda boyası olarak da tercih edilebilir.

Kaynak

Anahtar Kelimeler: