Kırmızı et kansere neden olur mu?

Et fiyatlarında düşüş son günlerin tartışma konuları arasında yer alırken, kırmızı et faydalı mı, zararlı mı, kanser yapar mı gibi tartışmalar da yeniden alevlendi.

Ülkemizde pahalı yiyecekler arasında yer alan kırmızı et için kimi uzmanlar yararlı olduğunu belirtirken, kimileri ise tam tersini savunuyor, kırmızı etin kansere davetiye çıkardığını belirtiyor.

Azı karar, çoğu zarar

Geçtiğimiz yıllarda Harvard’da yapılan bir araştırmada kırmızı etin ölçülü tüketilmesi halinde yararlı olacağı belirtirken, fazla tüketilmesi halinde insan ömrünü kısalttığını kaydedip “fazladan yiyeceğiniz her 85 gr kırmızı et ömrünüzü yüzde 13 oranında kısaltır!” diyorlar. Uzmanlar kırmızı etin gereğinden fazla tüketilmesi durumda damar sertliği, kalp krizi riski, cinselliği olumsuz etkilemek gibi birçok sorunu da tetiklediğini belirtiyorlar.

Reklam
Reklam

800 araştırma incelendi

Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) çalışma grubu 800 araştırmayı inceleyerek, yüksek miktarda kırmızı et ve işlenmiş et tüketimi ile bağırsak kanseri arasındaki ilişkiyi masaya yatırdı. İşlenmiş etin kırmızı etten daha fazla kansere neden olabileceği belirtildi. Bu nedenle işlenmiş et ‘kesin, şüphesiz’; kırmızı et ‘muhtemel, olası’ sınıflandırmaları içerisinde yer aldı.

Ölümler artıyor

Kırmızı eti çok yiyenlerde sadece kansere bağlı olanların değil, kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin de arttığını gösteren bilimsel çalışmalar var. Mart 2013’te yayımlanan, ABD Sağlık Bakanlığı’nın desteğiyle yapılan bir araştırma bu gerçeğe bir örnek. 120 bin kişinin ortalama 25 yıl izlendiği bu çalışmada yenilen kırmızı et miktarı arttıkça hem kalp hastalıklarından hem de kanserden ölümlerin arttığı görüldü. Bu ve benzeri birçok araştırma kırmızı etten yoğun beslenmenin uzun dönemde kalp damar sağlığını olumsuz etkilediğini gösteriyor.

Son yıllarda yapılan laboratuvar çalışmaları kırmızı etin nasıl olup da kalbe zarar verdiğini, kalp krizi geçirme riskini yükselttiğini ve damar sertliğine yol açtığını ortaya koydu.

Reklam
Reklam

Ne yapmalıyız: Azı karar, çoğu zarar

Kırmızı et tüketimini hayatımızdan tamamen çıkarmadan şu noktalara dikkat etmemiz gerekiyor;

Sosis, pastırma, sucuk gibi işlenmiş et ürünlerini tüketmemek,

Mangalda, ateşte, ızgarada kırmızı et tüketimini mümkün olduğunca sınırlamak gerekir. Tabi ki mangal yapabilirsiniz ancak yakmamak koşuluyla. Et yandığı zaman kanserojendir. Köz ateşi olduktan sonra eti yakmadan yavaş yavaş pişirin.

Yemekler ve içindeki kırmızı eti, yüksek ısıda çabuk pişirmek yerine düşük ısıda uzun süre pişirin.

Eti güvendiğiniz bir kasaptan alın

Yağsız olanlardan tencere veya buharda pişmiş olanları tercih edin,

B 12, A, D ve K2 vitaminlerinin vücuda doğal olarak girmesini sağlayacak yürek, karaciğer, dalak yiyin.