'Kırmızı Et Stokuna Rağmen Et Fiyatlarının Düşmemesi Ilginç'

Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay, Türkiye'nin ihracat yapacak kadar canlı büyükbaş hayvan...

Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay, Türkiye'nin ihracat yapacak kadar canlı büyükbaş hayvan varlığına sahip olmasına rağmen et fiyatlarının hala yüksek seyrettiğini, düşmediğini söyledi. Altay, vatandaşın canlı hayvan üretimi ile kırmızı et fiyatları arasında ters bir orantı olmasına da dikkati çekerek, "Bu gariplik tüketiciye izah edilmeli. Bugün pahalılıktan dolayı orta ve alt sınıf kırmızı et tüketemiyor." dedi.

Canlı hayvan üretimi ve kırmızı et fiyatları arasında ters bir orantı olduğunu belirten Nihat Altay, söz konusu dengesizliğin tüketici lehine düzeltilmesinin gerektiğini ifade etti. Dünyada kırmızı et tüketiminde Türkiye'nin alt sıralarda yer aldığını belirten Altay bunun nedenin ise et ücretlerinin yüksekliğine bağladı. Türkiye'nin ihracat yapacak kadar canlı büyükbaş hayvan varlığına sahip olmasına rağmen, et fiyatlarının yüksek olmasının düşündürücü olduğuna dikkat çeken Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Altay,"Ülkemizde ihracat yapacak kadar canlı hayvan artışı ve et stoku varken, fiyatlar neden tüketiciye yansımayarak aynı pahalılıkta seyrediyor. Birkaç yıl önce et fiyatlarındaki aşırı artış nedeniyle et ithal edilmeye başlanmıştı. Aradan geçen dönemde birçok kasaplık canlı hayvan ithal edildi. Şimdilerde ise stokta aşırı et olduğundan dış ülkelere et ihraç edilir hale gelindi. Bunca girişim ve fazlasıyla et olmasına rağmen et fiyatlarında düşüş olmaması halkın haklı olarak tepkisine neden oldu." diye konuştu.

Reklam
Reklam

2 yıl önce 5 bin lira olan bir canlı hayvanın bugün fiyatının 2 bin lira olduğunu savunan Altay, " Ancak İki yıl önce 20 liraya satılan kırmızı et, bugün yine aynı fiyatla, hatta bazı yerlerde 22 lira ve üzeri fiyata satılıyor. Hükümetin ithal et konusundaki girişiminin asıl nedenlerinin başında vatandaşa ucuz etin satılması gelmekteydi. Kırmızı etin ucuzlayacağı yerde fiyatının artması gösteriyor ki ithal edilen onca hayvan tüketici odaklı olarak tasarlanmadı. Veya tarım ve hayvancılık politikasında ters giden bir şeyler oldu. Ülkemizde ihracat yapacak kadar canlı hayvan artışı varsa et fiyatlarının tüketiciye neden yansımaması tüketiciye izah edilmeli. Bugün maalesef pahalılıktan dolayı orta sınıf ve altı kırmızı et tüketemez oldu." şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: