Kırmızı ete talep çoğaldı, fiyatlar artabilir

KONYA (İHA) - Konya Kasaplar Odası Başkanı Mehmet Cengiz, Ramazan ayı nedeniyle artış gösteren kırmızı et satışlarının, kuş gribi söylentileriyle daha da arttığını belirterek, tüketim artışı nedeniyle fiyatlarda yükselme yaşanabileceğini söyledi.

Türkiye'de görülen kuş gribinin ardından, aynı gribin Romanya'da görülmesi ve dünyayı tehdit ettiği yönünde yapılan olumsuz açıklamalar nedeniyle, beyaz etin yerini kırmızı et almaya başladı. Kırmızı ete olan talebin her geçen gün biraz daha arttığına değinen Konya Kasaplar Odası Başkanı Mehmet Cengiz, "Bu artışın iki önemli nedeni var. Birincisi Ramazan ayında olmamız nedeniyle Türkiye'nin her yerinde, maddi imkanı olanlar en az bir kez olsun evlerine kırmızı et almaya çalışıyor. Bu da haliyle talebi biraz arttırıyor. İkinci neden ise, kuş gribinin Türkiye'de görülmüş olması ve bu söylentilerin devam etmesi. Beyaz eti sevenlerin çoğu artık kırmızı ete yönelirken, haftada 3 kez beyaz et yerine, bir kez kırmızı et yemeyi tercih ediyorlar" dedi.

Reklam
Reklam

Tüketim artışı sayesinde uzun zamandır fiyatların düşüklüğünden ve satışların az olduğundan yakınan üyeler olduğunu da kaydeden Cengiz, "Şimdi tüketim arttı. Kasapların kırmızı ette yüzü gülmeye başladı. Bu artış devam ederse önümüzdeki günlerde ete zam gelebilir" şeklinde konuştu.

Beyaz et fiyatlarının sürekli düştüğünü vurgulayan kasap Yaşar Tekin ise, "Beyaz et fiyatları 2.3 YTL'ye kadar düştü. Kırmızı ette ise dana etinin kilosu 12 YTL, kemikli kuzu etinin kilosu ise 11.5 YTL'den satılıyor. Önümüzdeki günlerde kırmızı ette fiyat artışı olabilir" dedi.