Kırmızı Etle Beyaz Et Birbirine Karıştırılamayacak

Kırıkkale Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, halen yürürlükte olan Türk Gıda Kodeksi...

Kırıkkale Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, halen yürürlükte olan Türk Gıda Kodeksi Et Ürünleri tebliği, kırmızı et ve kanatlı etinin karıştırılarak et ürünleri üretimine izin verdiğini, yeni tebliğ ile kanatlı eti ve kırmızı et karıştırılarak ürün üretilemeyeceğini, ancak kırmızı etleri ve kanatlı etleri kendi içinde karıştırılarak ürünler üretilebileceğini söyledi.

Kırbaş, yaptığı yazılı açıklamada, Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri tebliğinin 5 Mart'tan itibaren yürürlüğe gireceğini belirterek, Bakanlık tarafından, sucuk, salam, sosis gibi et ürünlerindeki taklit ve tağşiş olaylarının önüne geçmek için hazırlanan ve 5 Aralık 2012 Tarih ve 28488 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri tebliğinin 5 Mart'tan itibaren yürürlüğe gireceğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Halen yürürlükte olan Türk Gıda Kodeksi Et Ürünleri tebliğinin, kırmızı et ve kanatlı etinin karıştırılarak et ürünleri üretimine izin vermekte iken yeni Tebliğ ile kanatlı eti ve kırmızı et karıştırılarak ürün üretilemeyeceğini ifade eden Kırbaş, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Ancak kırmızı etleri ve kanatlı etleri kendi içinde karıştırılarak ürünler üretilebilecektir. Mevcut uygulamada salam ve sosis gibi emülsifiye et ürünlerinde mekanik olarak ayrılmış etlerin kullanımına izin verilirken; yeni tebliğ ile mekanik olarak ayrılmış etlerin tebliğ kapsamında yer alan tüm ürünlerde kullanımına izin verilmemektedir. Fermente sucukta, ısıl işlem görmüş sucukta, pastırmada, dönerde, köftede et kaynaklı olmayan proteinler, nişasta ve nişasta içeren maddeler ile soya ve soya ürünleri ilave edilemeyecektir. Tebliğ kapsamındaki ürünlere ilişkin genel etiketleme kurallarına ek olarak özel kurallar belirlenmiştir. Ürün isimleri, aynı renk, aynı yazı karakterinde olması gerekmektedir. Tebliğ kapsamındaki ürünlere monosodyum glutamat gibi katkı maddeleri ile aroma maddeleri katılamayacaktır.”

Reklam
Reklam

Kırbaş, “Yeni tebliğe göre kırmızı etten yapılan döner, piyasaya, yaprak döner, kıyma dönerde kırmızı et olarak en çok yüzde 90 oranında kıymanın ve en az yüzde 10 oranında yaprak haline getirilmiş çiğ kırmızı etin kullanıldığı döner ve karışık döner üretiminde kırmızı et olarak en az yüzde 60 oranında yaprak haline getirilmiş çiğ kırmızı et ve en çok yüzde 40 oranında kıymanın kullanıldığı döner olmak üzere üç şekilde sunulacaktır. Dönerin içerdiği yağ oranının kütlece en çok yüzde 25, tuz oranının kütlece en çok yüzde 2 olacağı, döner üretiminde hayvansal kaynaklı olmayan proteinler, nişasta ve nişasta içeren maddeler ile soya ve soya ürünlerinin kullanılamayacağı belirtilmiştir. Dönerin raf ömrü pişirilme süresi dahil en fazla 24 saattir.” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz