Öcalan, İmralı’da görüştüğü yetkililerden, PKK’nın silahsızlandırılması sürecinde örgüte hâkim olabilmek için Kandil’le telefon görüşmesi yapmasına izin verilmesini talep etti.
İmralıda devlet yetkilileriyle terör örgütü lideri Abdullah Öcalan arasındaki görüşme trafiğiyle ilgili ilginç bilgiler ortaya çıktı. PKK’lı Murat Karayılan’ın açıklamasıyla gündeme gelen görüşmelerin ilkine üst düzey istihbarat yetkilileri katıldığı öne sürüldü. İlk görüşmede Öcalan, 11 yıldır bulunduğu İmralı’daki koşullarını gündeme getirdi.
SAÇ TIRAŞINDAN ŞİKÂYETÇİ
Cezaevinde saldırıya uğradığını ve saçlarının kesildiğini söyleyen Öcalan, yeni hücresinde koşulların iyileşmesine rağmen halen yasal haklarını kullanamadığından yakındı ve gazete verilmemesinden, bazen de önemli haberlerin kesilerek verilmesinden şikâyetçi oldu. Barışı sadece kendisinin sağlayabileceğini öne süren Öcalan, görüşmelerin sağlıklı yürümesi ve alınacak kararlara örgütün uyması için ilginç bir istekte bulundu. Kandil’de birbirlerinden farklı hareket ettikleri devletin istihbarat raporlarına da giren örgütün üst düzey yöneticileriyle iletişim kurmak istediğini söyleyen Öcalan, yetkililerin gözetiminde örgütün lider kadrosuna İmralı’daki görüşmelerin sonucunu iletmek üzere özel bir telefon hattı verilmesini istedi. Öcalan’ın bu talebinin istihbarat yetkilileri tarafından Başbakanlığa iletildiği de belirtildi.
‘GÜCÜNÜ GÖSTERMEK İSTİYOR’
Öcalan’ın avukatlarından Hatice Korkut, telefon talebi konusunda bilgileri olmadığını belirtirken, Kürt siyasetinde etkili olan bir isim, “Öcalan, İmralı’yı barış görüşmelerini yürüttüğü bir ofise dönüştürmek ve ileride kendisinide kapsayacak bir affın siyasi zeminini hazırlıyor. Telefon talebi kabul edilirse, örgüt üzerindeki gücünü her an hem devlete hem de örgüte gösterme şansına erişecek” yorumunu yaptı.
****HAKKARİ SALDIRISI KANITLANIRSA PKK'YA SİLAH BIRAKTIRIRIM****
DEMOKRATİK Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, Öcalan’ın Hakkâri Geçitli’de meydana gelen ve 9 sivilin hayatını kaybettiği mayın saldırısının PKK’nın yaptığının kanıtlanması durumunda, “PKK’ya silah bıraktırabileceğini” söylediğini aktardı. Hafta başında Öcalan ile İmralı’da görüşen Tuğluk, NTV’ye yaptığı açıklamada Öcalan’ın, “Ben burada hükümetle değil, devletle görüşüyorum. Henüz yolun başındayız. Bir yıl içinde bazı hususlar hayata geçirilirse pozitif bir sürece girebiliriz” dediğini belirtti. Bu sözleri, “Müzakere süreci başladı denemez.
Ciddi, ayrıntılı çözüm eksenli görüşmeler yapılıyor” şeklinde yorumlayan Tuğluk’a göre, Öcalan “PKK ve KCK beni dinler” derken anayasa ve demokratik haklara vurgu yaptı ve “Bunlar 1 yıl içinde hayata geçerse o zaman pozitif barış sürecine girebiliriz” dedi.
‘ÇEKİLMEYE SICAK BAKMIYOR’
Tuğluk’a göre Öcalan, uzlaşma sağlanmadan PKK’lıların sınır ötesine çekilmesine de sıcak bakmıyor. Ancak uzlaşılırsa, silahsızlanma ve geri çekilmenin gündeme gelebileceğini söylüyor. Bu
çerçevede, barış şansının yüzde 50 olduğunu ifade eden Öcalan, barış şartlarını da kısa vadede askeri-siyasi operasyonların durdurulması, yeni anayasa hazırlığının başlaması ve kendi koşullarının rahatlatılması olarak sıraladı. Tuğluk da, önümüzdeki günlerde gelişmelere göre DTK olarak Kandil’e gidebileceklerini, uzun süreli bir ateşkesin sağlanabileceğini belirtti.