'Kırmızı'ya takıldı trafik sorununa çözdü

Adana'da akşam evine dönerken kırmızı ışığa takılıp boş yolda beklemek zorunda kalan lise öğretmeni Kenan Mart, trafik sorununa çözüm bulmak için öğrencileriyle birlikte proje geliştirdi.

'Akıllı Trafik Lambası' projesi ana ve tali yollarda araçların ışıklarda boş yere beklemesinin önüne geçerken, 'Akıllı Otopark' adlı proje de otopark sorununa farklı bir çözüm getiriyor.

Nurten Yetimoğlu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Elektronik Bölümü öğretmeni Kenan Mart, akşam saatlerinde ailesiyle birlikte bir ziyaretten dönerken anayolda herhangi bir araç olmamasına rağmen ışıkta beklemek zorunda kaldığını ifade ederek, "Bu durumu bir türlü kabullenemedim. Ertesi sabah okula geldiğimde oturup düşünmeye başladım. 'Ne yapabilirim?' sorusuna yanıt aradım. Sonrasında da öğrencilerimizle birlikte böyle bir projeyi geliştirdik" dedi.

Reklam
Reklam

Trafik ışıklarının ana yola geçiş hakkı tanıdığını hatırlatan Mart, bu hakkın belirli bir süre sonra da tali yola tanındığını dile getirdi. Mart, "Fakat bazı yerlerde görüldüğü gibi tali yolda yeşil yanmasına rağmen tali yolda hiçbir araç bulunmamakta ve anayoldaki araçlar boş yere beklemektedir. İşte bizim projemiz de tam olarak bunu engellemeye yönelik. Projemizde tali yoldaki ışıklı kavşağın biraz gerisine butonlar yerleştirdik. Bu butonlar sayesinde tali yolda araç olup olmadığını anlayabileceğiz.

Tali yolda eğer araç yoksa geçiş hakkı ana yola verilecek. Fakat tali yola bir araç geldiği takdirde belirlediğimiz süre sonrasında geçiş hakkı yeniden tali yola verileceği gibi belirli bir süre sonra da bu hak tekrar ana yola verilecek" diye konuştu.

24 saat boyunca uygulanabilmesine imkan sağlayan projenin çok maliyetli olmadığının altını çizen Kenan Mart, her bir düzenek için sadece 500 TL'lik kaynağa ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Yine öğrencileriyle birlikte hazırladığı 'Akıllı Otopark' projesi hakkında da bilgi veren Mart, sadece Adana'nın değil Türkiye'nin de trafikteki en önemli sorunlarından birinin 'otopark' olduğunu kaydetti. Mart, "Projemizde her park yerinin altına birer sensör konulmuştur. Bu sensörler işlemciyle sürekli iletişim halinde olacak. İşlemciye gelen bilgiler burada değerlendirilip, çıkış bilgisi işlemcinin mağaza girişinde yer alan kapısına en yakın noktası olacak şekilde belirlenir. Sistem, sürekli bir

Reklam
Reklam

tarama halindedir" dedi.

Taramalara göre anlık çıkış belirlenebileceğini anlatan Mart, çıkışın park ışıkları ve girişteki LCD ekranda gösterileceğini, girişte görülen bilgiye göre de LCD ekran altında her araç geçişi sırasındaki yerin gösterildiğini dile getirdi. Mart, "Bu da olası problemleri çözmek için tasarlanmıştır. 'Akıllı Otopark' projesi ile birlikte daha az yakıt, daha az zaman ve daha az doğa kirliliği oluşacaktır" ifadelerini kullandı.

Öğretmen Kenan Mart'ın Hasan Girgin ve Yunus Yıl adlı öğrencilerle birlikte hazırladığı projeler, TÜYAP Uluslararası Fuar Alanı'nda dün açılışı gerçekleştirilen 'Mesleki ve Teknik Eğitim Fuarı (METEF)-2011' kapsamında da tanıtıldı. Projeyi inceleyen Adana Valisi İlhan Atış, proje hakkında Kenan Mart'tan bilgi aldı.