Kırsal Alanda Tarımsal İşletmelerde Yoksulluk Analizi

Konya Ticaret Borsası (KTB), Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi ve Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Konya İlinde

Konya Ticaret Borsası (KTB), Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi ve Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Konya İlinde Kırsal Alanda Tarım İşletmelerinde Yoksulluk Analizi ve Uygun Stratejilerin Modellemesi" projesinin sonuçları açıklandı.

Proje Koordinatörü SÜ Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cennet Oğuz, KTB Başkanı Uğur Kaleli ile birlikte KTB'de düzenlediği basın toplantısında, Şubat ayında tamamlanan projenin sonuçları ile ilgili bilgiler verdi.

Reklam
Reklam

Oğuz, projenin ana hedefini il genelinde kırsal alanda Çiftçi Kayıt Sistemi ve Veteriner Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticiler için bir yoksuluk tanımlamasının yapılması, tarım işletmelerinin stratejilerinin oluşmasında yoksulluk faktörünün sosyolojik ve ekonomik etkisinin ortaya konulmasının oluşturduğunu söyledi.

Araştırma ile ayrıca çiftçilerin refah düzeyini iyileştirecek veya kötüleşmesini önleyecek stratejilerin ortaya konulduğunu, Konya'da tarım işletmelerinde yoksuluğun boyutunun belirlendiğini, yoksuluk riski analiz edilerek, yoksul ve yoksul olmayan çiftçi ayrımı yapıldığını ifade eden Oğuz, toplam 170 köyde 713 üretici ile görüşüldüğünü bildirdi.

-"713 işletmenin 213 adedi, yani yüzde 30.20'si yoksuluk sınırı altında yaşamaktadır"

Araştırma alanında 713 işletmenin yüzde 65.92'sinin bitkisel üretim, yüzde 15.43'ünün hayvansal üretim ve yüzde 18.65'inin karma üretim yapan işletmelerden oluştuğunun belirlendiğini ifade eden Oğuz, şunları kaydetti:

"Yoksuluk sınırı Konya ilinde genel ortalamada yılık 2 bin 479 lira olarak belirlenmiştir. Bu rakam günlük 6,79 liraya denk gelmekte olup, 4 kişilik bir ailenin gelirinin, yoksulluk sınırının üzerinde olması için en az 815 lira olması gerekmektedir. Toplam 713 işletmenin 213 adedi, yani yüzde 30.20'si yoksuluk sınırı altında yaşamaktadır. Sonuç olarak Konya'da yoksulluk sınırı altında kalan işletmelerin büyük bir kısmı kuru tarım sistemi hakim olan, küçük işletme niteliğinde faaliyet gösteren ve dağlık alanlarda hayatlarını sürdüren işletmelerden oluşmaktadır. Yoksulluk açığı endeksinin en yüksek olduğu coğrafi bölge dağlık bölgelerdir. Yani dağlık bölgelerde yoksuluk sınırı altında kalan hanelerin yoksulluk sınırının üzerine çıkarılması için yapılması gereken gelir transferi yüzde 65,03 kadardır."

Reklam
Reklam

Araştırma alanında tarım işletmelerinin ortalama tarımsal gelirlerinin yüzde 16,46'sını tarımsal destek ve primler oluşturduğunu anlatan Oğuz, bölgede üretim ve kalite sorunlarının halen yaşandığını bildirdi.

Devlet ve özel sektörün bölgedeki tarımsal üretim ve kalite sorunlarının çözümünde prim sistemini devreye sokabileceğini vurgulayan Oğuz, "Hem bitkisel üretimde hem de hayvancılıkta üretim sorunu halen devam ettiği için üretimi primlerle özendirmeliyiz. Bunun yanında bazı dağ köylerinde olduğu gibi tarım kesiminde yeterli üretim yapamayan, piyasaya yeterli ürün sunamayan ancak bulunduğu yerde kalması gereken üreticilere de yapılması gereken destek doğrudan gelir desteği olmalıdır" dedi.

-"Sadece ürün bazlı desteklemeler, tarımsal desteklerden aldığı payı düşürüyor"

KTB Başkanı Uğur Kaleli ise Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde kırsal nüfusun büyük bir kısmının tarımdan geçindiğini, buna karşın yoksulluğun kırsal alanda kentsel alanlara göre daha şiddetli görüldüğünü bildirdi.

Bu da nüfusunun yaklaşık yüzde 40'ı kırsal alanda yaşayan Konya için çözülmesi gereken sorunların başında geldiğini dile getiren Kaleli, şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"Konya'da kuraklık ile yoksuluk arasında doğru bir ilişki vardır. Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinin Konya'da kuru iklimden dolayı ekilen arazilerin büyük kısmından, 2 yılda bir ürün alınabilmektedir. Sadece ürün bazlı desteklemeler, ilimizin tarımsal desteklerden aldığı payı da o ölçüde düşürmektedir. Mavi Tünel'de sona gelinmesi ve KOP İdaresi Başkanlığının kurulması önemli adımlar olmuştur. Fakat Konya Kapalı Havzası'nın suya ihtiyacı vardır. Konya Ovası'na dış havzalardan su getirilmelidir. Bununla birlikte tarımsal sulama altyapısının rehabilitasyonu ve arazi toplulaştırmaları ile birlikte Konya sadece ülkemiz değil, bölgesinin gıda güvenliğinin sigortası olacaktır."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: