26 Milyon dolarlık Ardahan-Kars-Artvin Kırsal Kalkınma Projesi Uygulamaya Geçti:
Teknik desteği Türkiye Cumhuriyeti Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programınca yürütülen, finansmanı da Türkiye Cumhuriyeti ile Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) tarafından karşılanan, 26,4 milyon ABD Doları tutarındaki 2011-2015 yıllarını kapsayan Ardahan-Kars-Artvin Kırsal Kalkınma Projesi’nin (AKAK) tanıtımı; 14-15 Ocak 2012 tarihlerinde Kars’ta yapılan ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker’in de katıldığı toplantıda yapılmış oldu.
Ardahan, Kars ve Artvin Valileri ile Belediye Başkanları ve çok sayıda STKnın temsilcilerinin de katıldığı iki ayrı toplantıda bölge tarım ve hayvancılığı masaya yatırıldı.
İlk somut uygulamalarının Ardahan ilinde 2011 yılında başlayan proje kapsamında Ardahan Belediyesince kamulaştırılan ve istinat duvarları, elektrik ve su sistemleri hazır hale getirilen 33 dönümlük arazide bu sene yaklaşık 2,5 milyon TL ile modern bir “hayvan pazarı” inşa edileceği, ayrıca, ilimizde 16 köyde “Hayvansal üretim uygulamaları”, 4 köyde de “Bitkisel uygulama” alanı seçildiği bu köylerin (Sulakyurt, Nebioğlu, Çamlıçatak, Yalnızçam, Çiçeklidağ, Baştoklu, Yamçılı, Ortakent, Büyükaltunbulak, Kalecik, Yenidemirkapı, Tahtakıran, Yurtbekler, Kumlukoz, Binbaşar, Eminbey, Türkgözü köyleri) olarak belirlendi.
Aynı proje kapsamında hem çiftçilerin eğitileceği hem de Macar fiği, korunga ve yonca ekimi konusunda örnek uygulamaların yapılacağı bildirilirken, meyve bahçesi uygulamalarının da yapılacağı; Hanak Kamera Yaylasının 10 kilometrelik, Nebioğlu köyü Kısırdağı Yaylasının 5 kilometrelik, Kalecik köyü Uğurludağ yaylasının 6 kilometrelik yollarının düzeltme işlemlerinin yapılacağı; bu yaylalardaki mevcut hayvan içme suyu için sıvat yapılacağı, 16 köyümüzde de birer adet en fazla 20 başlık “modern kapalı ahır yapılacağı öğrenilmiştir.
Toplantıda Ardahan Valisi ve Serhat Kalkınma Ajansı dönem başkanı sıfatıyla bir konuşma yapan Valimiz Mustafa Tekmen, bölgemizin kalkınması için seçtikleri iki ana sektör olan hayvancılık ve turizm sektörlerinden hayvancılığın geliştirilmesi gerektiğini, geleneksel hayvancılıkla kalkınmanın mümkün olamayacağını; bunun için modern hayvan barınaklarına, kültür ırkı hayvanlara ve sağlıklı yem ve makine teknolojisine bölge halkının hızla kavuşturulması gerektiğini vurguladı.
Bunun için bölgede 4 ayrı kaynağın bu sektör için harekete geçirildiğini açıklayan Vali Mustafa Tekmen; "DAP Projesi ile 50 ve üstü büyükbaş hayvan çiftliklerinin, SERKA Projesi ile 25-40 büyükbaş hayvan çiftliklerinin, AKAK Projesi ile 10-20 büyükbaş hayvan çiftlik ve barınaklarının desteklenmeye başladığını, 4. kaynak olarak da, dar gelirli ailelere iş edindirme yardımı kapsamında her aileye 4 adet büyükbaş hayvan verilmesini sağlayan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (SYDV) Projeleriyle destekleme uygulamasının sürdürülecektir" belirterek bu dört kaynakla beslenecek ve yürütülecek projelerin tahakkuku halinde bölgede hayvancılığın refahın gelişmesine katma değer katabileceğini vurguladı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz