Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulanan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı'nın 7'nci etabında, Gaziantep'ten kabul edilen 38 proje ile

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulanan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı'nın 7'nci etabında, Gaziantep'ten kabul edilen 38 proje ile kente 21 milyon liralık yatırım yapılması planlanıyor.

Vali Erdal Ata ve projesi kabul edilen firma temsilcilerinin katılımıyla ile Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Toplantı Salonu'nda protokol imza töreni düzenlendi.

Ata, törende yaptığı konuşmada, Gaziantep'in sanayide yaptığı üretim, ülke ekonomisine sağladığı istihdam ve ihracatla, 81 il arasında ekonomik büyüklük bakımından Türkiye'nin 6'ncı büyük kenti olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Gaziantep sanayisinin temelinin tarıma dayalı olduğunu ifade eden Ata, Türkiye'nin en önemli makarna ve un üretim merkezinin Gaziantep olduğunu söyledi.

Ülkelerin, sanayi bakımından ne kadar gelişmiş olursa olsun, tarım ve hayvancılık sektörünü hiçbir zaman ihmal etmemesi gerektiğini vurgulayan Ata, şöyle konuştu:

"Bugün dünyanın en gelişmiş ülkeleri tarımlarını dış rekabete karşı koruyor ve müthiş destek veriyorlar. Bunun sebebi, kendi kendilerine yetebilir hale gelmek. Tarım ve gıda bakımından dışarıya bağımlılığı mümkün olduğu kadar asgari düzeye indirmenin çaresine bakıyorlar. Biz de devlet olarak her türlü imkanımızı kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımızın ekonomik durumunu iyileştirmek, onların refah düzeyini yukarı çıkarmak, tarımsal ürünleri teşvik etmek ve desteklemek amacıyla kullanıyoruz. Bu konuda neredeyse Cumhuriyet'in ilanından günümüze kadar birçok teşvikler verildi, uygulandı ve uygulanmaya da devam ediyor. Cumhuriyet'in ilk yıllarında 13 milyon nüfusu beslemekte zorlanan Türkiye, bugün üretimde hiçbir sorunu olmayan ve 150 milyon insanı besleyecek tarımsal üretime ulaştı."

Reklam
Reklam

Yatırımların mutlaka devam etmesi gerektiğini dile getiren Ata, "Hedefimiz, ürettiğimiz ürünlerde, tüketicinin ihtiyaç duyduğu nihai ürünleri üretecek zincirin en son halkasını ilimizde yapmanın çaresine bakmak. Bu tür teşviklerle amaç, mümkün olduğu kadar tarım ürünlerinin katma değerini yükseltecek yatırımları desteklemek, çiftçimizin, üreticimizin cebine daha fazla para girmesini sağlamak" dedi.

Bu konuda önemli mesafeler katedildiğini vurgulayan Ata, projeden destek alan yatırımcıların göstereceği başarıyla, bakanlığın ve hükümetin projelere vereceği desteğin artacağını tahmin ettiğini kaydetti.

-"Türkiye tarımsal üretimde Avrupa'da ilk sırada"-

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Yılmaz da, uygulanan politikalarla üretmeyi öğrenen Türkiye'nin bundan sonra bu ürünleri işleyerek pazarlaması gerektiğini söyledi.

Tarımsal üretimde Avrupa'da ilk sırada bulunan Türkiye'nin dünyada ise ilk 10 ülke arasında yer aldığını ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:

"Program kapsamında 2006-2012 yılları arasında 98 proje tamamlandı. Yatırım tutarı toplamı 44 milyon 640 bin TL olan bu projelere yaklaşık 22 milyon TL hibe ödemesi yapıldı. Bu yıl uygulanacak olan 7'nci etap kapsamında 45 başvuru alınmış, yapılan değerlendirme sonucunda 38 proje hibe kapsamına alınmıştır. Bu projelerle Gaziantep'e 21 milyon liralık yatırım ve 10 milyon liralık hibe ödenerek, yaklaşık 300 kişilik istihdam sağlanacağı tahmin edilmektedir."

Reklam
Reklam

Konuşmaların ardından firma temsilcileri ile protokol imzalandı.

Muhabir: Orhan Çiçek / Veli Gürgah

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: