Kırsal Kalkınmaya AB’den Ayrılan Para Proje Olmasa Geri Gidecek

AB Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) Bursa'da uygulanmaya başlıyor. Avrupa Birliği (AB) tarafından tarım sektörü ve...

AB Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) Bursa'da uygulanmaya başlıyor. Avrupa Birliği (AB) tarafından tarım sektörü ve kırsal alanda Türkiye'ye sağlanacak desteklerin çerçevesini çizen Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) AB komisyonu tarafından 2008 yılında onaylanmıştı.

IPARD programı sadece tarım ve hayvancılık değil, çevre, turizm ve sanayi gibi geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Program ile tarımsal yatırımların desteklenip yönlendirilmesi ve kırsal ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi sağlanmak isteniyor. Program kapsamında proje karşılığı sağlanan destekler idare ve mali yönden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu olarak 2007 yılında kurulan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından yönetiliyor.

Reklam
Reklam

IPARD programının ikinci etabı olan ve 2010 ve 2013 yılları için sağlanan destekleri Bursa'da proje karşılığı üretici ve yatırımcılarla buluşturacak olan TKDK, Bursa İl Koordinatörlüğü 2012 Nisan ayı itibari ile faaliyetine başladı. TKDK tarafından daha önce 20 ilde uygulanan IPARD programı, 23 Ocak 2013 tarihinde ilan edilen 9. başvuru çağrı dönemi ile aralarında Bursa'nın da bulunduğu 42 ilde uygulanıyor. Bu kapsamda 9. çağrı başvuru döneminde IPARD programı kapsamında destek almak isteyen proje başvuru sahipleri projelerini 15 Şubat - 15 Mart tarihleri arasında Bursa İl Koordinatörlüğüne sunması gerekiyor.

Bu çağrı döneminde 42 ilde kullandırılması planlanan toplam hibe tutarı 236 milyon Euro olarak belirlendi. AB fonlarından azami düzeyde faydalanmak üzere TKDK tarafından belli aralıklarla başvuru çağrı ilanlarına çıkılacak. 9. Başvuru çağrı ilanı son başvuru ilanına kadar projelerini yetiştiremeyecek olan üretici ve yatırımcılar ise bir kaç ay içinde ilan edilmesi planlanan 10. başvuru çağrı dönemine ve diğer çağrı ilanlarında projelerini sunabilecek.

Reklam
Reklam

“1 MİLYON EURO’YA KADAR DESTEK”

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Bursa İl Koordinatörü Temel Naci Karslı, Havuzlu Park Dinlenme Tesisleri'nde düzenlediği basın toplantısında detaylı bilgi verdi. Koordinatörlük olarak yaklaşık 50 kişilik bir ekiple Bursa'da hizmet vermeye başladıklarını anlatan Temel Naci Karslı, IPARD programı kapsamında Avrupa Birliği fonları ile AB’ye aday ve potansiyel aday ülkelerin desteklenerek standartlarının yükseltilmesinin amaçlandığını belirtti.

AB Kırsal Kalkınma Programı kapsamında öncelikle süt ve et üreten işletmelere yönelik hibe desteği vereceklerini aktaran Karslı, “Süt çiftlikleri, büyükbaş havyan açısından 120 baş hayvanlık işletmesinin kurulumu, makine ve ikmal alımına destekler olunacak. Küçük başta ise 500 baş hayvanlık işletmelerin kurulumu ve mevcut işletmelerin modernizasyonuna destek sağlanacak. Besi işletmelerinde ise büyükbaşta 250, küçük başta ise 300 baş hayvanlı işletmelere destek verilecek. Süt ve besi hayvancılığında ise proje büyüklüğü 1 milyon Euro'ya kadar çıkıyor.” dedi.

Reklam
Reklam

Sağlanan desteğin yüzde 50'sinin hibe olduğunun altını çizen Bursa İl Koordinatörü Karslı, dağlık alanlarda yapılacak yatırımlarda ise bu oranının yüzde 60'a kadar çıktığını söyledi. Karslı, ayrıca et ve süt işletmelerine yönelik 40 yaş altında ki girişimcilere ise yüzde 5 daha fazla olarak yüzde 65'e kadar hibe desteği verdiklerini müjdeledi. Süt işleme tesislerine 3 milyon Euro’ya kadar destek verileceğini anlatan Temel Naci Karslı, şu bilgileri verdi: “Ayrıca süt işleyen tesisler için maksimum 70, minimum 10 tonluk işletme kurulması gerekiyor. Kesimhanelerde ve et işleme tesislerinde de 3 milyon Euro’ya kadar destek var. Süt toplama merkezi kurulumuna 1.5 milyon Euro'ya kadar destek verilecek. Soğuk havalarda 1 milyon 250 bin Euro'ya kadar destekte bulunacağız."

KIRSAL ALANLAR

Nüfusu 20 binin altında olan yerlerin kırsal alan olarak belirlendiğine dikkat çeken Karslı, bu alanlara ise 4 başlık altında destek verileceğini kaydetti. Bunlardan birinin çiftlik yatırımları olduğunu anlatan Temel Naci Karslı, ayrıca yerel ürünler ve mikro işletmeler, kırsal turizm ve kültür balıkçılığının destekleneceğini aktardı. Kırsal alanda kurulacak işletmelerin mikro ölçekli olması ve yıllık cirosunun 8 milyonu aşması gerektiğini ifade eden Karslı, bu işletmelerin ise maksimum 250 bin Euro ile 400 bir Euro'ya kadar destekleneceğini bildirdi.

Reklam
Reklam

Verilecek desteğin yüzde 75'inin AB fonları, yüzde 25'inin ise ülke kaynaklarından sağlandığını anlatan Karslı, 2007 ve 2013 dönemi için tasarlanan proje uygulamaya geç başlandığı için 2016 yılına kadar devam edeceğini bildirdi. 2013 yılına karar AB tarafından IPARD projesi için 873 milyon Euro hibe ayırdığını bildiren Karslı, Türkiye'den de ayrılan pay ile bu paranın toplamda 1 milyar 165 milyon Euro’ya çıktığını bildirdi.

“PROJE GELMEYİNCE PARA AB’YE GERİ GİDİYOR”

AB tarafından ayrılan bir yıla ait fonların kullanılmadığı zaman geri döndüğünü bildiren Bursa İl Koordinatörü Temel Naci Karslı, “Bu durumda 2013 yılında bizim için gelecek bu başvurular çok önemli. Ne kadar proje olursa o kadar yatırım olacak. Yoksa para geri dönecek. Çok ciddi bir para desteği var, ama yeterinde proje yok. Tüm vatandaşlarımızdan bu konuya ağırlık vermelerini bekliyoruz.” şeklinde çağrıda bulundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: