Kırşehirli Işletmeciden Yeni Tat: Ahi Ezmesi

Kırşehir'de bir işletmeci, ana maddeleri Kaman cevizi ve Kırşehir pekmezi olan "ahi ezmesi" adını verdiği yeni bir tatlı üretti.

Kırşehir'de bir işletmeci, ana maddeleri Kaman cevizi ve Kırşehir pekmezi olan "ahi ezmesi" adını verdiği yeni bir tatlı üretti.

Kent merkezinde pastane işletmeciliği yapan Mahmut Topal, düzenlediği basın toplantısında, içerisinde Kaman cevizi ve Kırşehir pekmezinin yanı sıra incir, fındık, fıstık ve Hindistan cevizi bulunan tatlıyı üretme fikrinin nasıl ortaya çıktığını anlattı.

Topal, 20 yıldır pastane işlettiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Neşet Ertaş üstadımız öldükten sonra insanlar cenaze töreni için buraya akın etti. Türkiye'den ve dünyadan gelenler oldu. Cenazeden sonra işletmemize gelenler, 'Kırşehir'e has bir ürün var mı-' dediler. Mahcup olarak 'yok' dedik. Cenaze bitip herkes gittikten sonra bünyemizde bulunan ustalarımızla karar verip Kırşehir'e has bir ürün yapmaya karar verdik. 5 ay çalıştık. Kırşehir'e has, tamamen doğal bir ürün yaptık. Adını ise 'ahi ezmesi' koyduk. Ürünü tescil ettirmek için Türk Patent Enstitüsü'ne (TPE) müracaat ettik."

Reklam
Reklam

Tatlının yapımında görev alan 25 yıllık tatlı ustası Murat Ciritçi de ezmenin yapılışıyla ilgili şu bilgileri verdi:

"Ezmenin ana maddeleri Kaman cevizi ve Kırşehir pekmezi. İlk önce inciri ince ince doğruyoruz. Kaman cevizimizi merdane ile ezerek ufalıyoruz. Hindistan cevizini ve yumurtanın beyazını katıp, fırında 165 derecede 10 dakika pişiriyoruz. Özel Kırşehir pekmezi ile karıştırıyoruz. Yağ kullanmıyoruz. İçerisinde bulunan bütün ürünler doğal. Koruyucu madde yok. İlgi görmesini bekliyoruz."

Muhabir: Aykut Aktaş / Abdullah Yıldız / İsmail İçer

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: