Kış alerjinizden nasıl kurtulursunuz

Kış ayları bazıları için dert ayları. Polenden kaçılıyor ama evde saklanan birçok alerjen de kışın ortaya çıkıyor.

Kış ayları bazıları için dert ayları. Polenden kaçılıyor ama evde saklanan birçok alerjen de kışın ortaya çıkıyor. Soğuk hava sizi eve hapsettikçe siz de burnunuzu çekmenize neden olan şeylerle daha fazla vakit geçirmeye başlayabilirsiniz. İşte kış mevsiminde başlayan alerjilerinizle başa çıkmak için birkaç ipucu…

(Hürriyet)


Tetikleyici faktörlerinizi öğrenin

Bahar alerjilerinin nedenini saptamak genelde kolaydır; ancak iş iç mekan alerjilerinin sebebine geldiğinde işler zorlaşır. Bunun nedeni evinizdeki potansiyel alerjen kaynaklarının çokluğudur. Önemli olan dikkatli olmanız! Semptomları önemseyin. Günün hangi saati olduğuna, evin neresinde bulunduğunuza, sıcaklık, nem, kişi ya da hayvanların varlığı gibi faktörlere dikkat kesilin.

Reklam
Reklam

Tetikleyici faktörlerinizi öğrenin

Bu çevresel faktörler mevsimsel çileniz hakkında aydınlanmanıza yardımcı olacak.


Tetikleyici faktör: Sıcaklığın önemi

Hava kışın büyük ölçüde kurur ancak birçoğumuzun bilmediği asıl mesele, sıcaklığın da bu kuruma etkisine katkıda bulunduğu. Sıcak hava burnunuzu, genzinizi ve gözlerinizi kurutarak hassasiyeti artırabilir.


Ortamı nemlendirin

Ortamı rutubetlendirmek havaya gereken nemi vererek sıcaklıktan kaynaklanan problemlere çözüm olabilir. Çoğu insan nem aygıtlarının bu işin tek çözümü olduğunu zannetse de, su dolu metal veya seramik bir kap da işinize yarayabilir. Kabı yalnızca kaloriferin üzerine koymanız yeterli. Kap ısındıkça su sıcak havaya doğru buharlaşacak ve nem katacak.


Tetikleyici faktör: Evcil hayvanlar

Hayvan kepeği bilinen bir alerji nedenidir ancak kış aylarında bu problem daha da büyür. Bunun nedeni iç mekânda daha fazla vakit geçirdiğinizden hayvan kepeğine daha çok maruz kalmanızdır. Bu da daha ciddi reaksiyonlara yol açar.


Yararlı İpucu: Antihistaminler

Antihistamin ilaçlar alerjik reaksiyonlarla bağdaştırılan enflamasyona neden olan moleküler yolu bloke etmeye yardımcı olur. Bir hayvana yaklaşmadan 30 dakika önce uyku hali yapmayan bir antihistaminik alın. Bu sayede zaten başlamış olan bir alerji atağından uzak durmuş olursunuz.

Reklam
Reklam

Tetikleyici faktör: Toz

Nem aygıtları burun ve göz akıntılarına iyi gelse de fazla nem de küf ve toz akarlarını besleyebilir. Bu mikroskobik canlılar perde, yatak, mobilya ve iç çamaşırınız dahil evinizdeki kumaşlara yerleşebilir. Bu kumaşların üzerine oturduğunuz veya onları kullandığınızda söz konusu alerjenler havaya karışabilir.


Yararlı İpucu: Yıkayın veya kaldırın

Evinizdeki nem oranını yüzde 50 oranında tutmaya çalışın. Mümkün olduğu yerde perde, kalın kumaş ve halıları kaldırın.


Yararlı İpucu: Yıkayın veya kaldırın

Çarşaflarınızı haftada bir en sıcak ayarda yıkayın ve hala reaksiyon gösterdiğinizi düşünüyorsanız yataklarınıza toz akarı örtüsü geçirin.