'Kış Aylarında Karbonmonoksit Zehirlenmelerine Dikkat'

Kahramanmaraş Elbistan Toplum Sağlığı Merkezi (TSM) Sorumlu Hekimi Dr. Nuran Erbilen Gök, kış aylarının en...

Kahramanmaraş Elbistan Toplum Sağlığı Merkezi (TSM) Sorumlu Hekimi Dr. Nuran Erbilen Gök, kış aylarının en önemli sorunlarından biri olan karbonmonoksit zehirlenmelerinin kış aylarında ciddi bir artış gösterdiğini belirtti. Gök vatandaşları zehirlenme vakalarına karşı dikkatli olmaya çağırdı.

Dr. Nuran Erbilen Gök, yaptığı açıklamada, karbonmonoksitin; kömür, petrol, doğalgaz ve odun gibi yakıtların tam olarak yanmaması sonucu ya da yanması sonucu oluşan dumanda bulunan bir gaz olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Baca sistemlerinin iyi çekmemesi, yangınlar ve araçların kapalı garajlarda çalıştırılması gibi durumlarla, rüzgârlı ve fırtınalı havalarda karbonmonoksit birikimi olabileceğini kaydeden Gök, şöyle devam etti: "Böyle yerlerde uzun süre kalan kişiler bu gazı soluduğundan zehirlenmeler ortaya çıkmaktadır. Özellikle trafik polisleri, İtfaiye görevlileri, kapalı garajlarda çalışanlar, çelik endüstrisi çalışanları, boya işlerinde çalışanlar, kalorifer yakanlar, otomobil tamircileri, ayrıca bunlara ilaveten çocuklar, yaşlılar, kalp hastaları, akciğer hastaları, anemik hastalar ve gebeler daha çok risk altındadır.” diye konuştu.

Zehirlenme durumunda ortaya çıkan klinik belirtileri de aktaran Dr. Nuran Erbilen Gök, şiddetli baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, görme kaybı, bulantı-kusma, karın ağrısı, göğüs ağrısı, bayılma, uyuşukluk, dikkatsizlik, unutkanlık, denge bozukluğu gibi belirtilerin zehirlenmenin lehine olduğunu kaydetti.

Gök, şu uyarıları yaptı: "Isıtma sistemlerinin ve bacaların temizliğinin ve her yıl mutlaka uzman kontrolünden geçirilerek bakımının yapılması gerekmektedir. Kullanılan yakıtlar izin belgesi olan satıcılardan alınmalıdır. Gece yatmadan önce sobaya yakıt atılmamalı ve soba kesinlikle açık bırakılmamalıdır. Soba yakarken üstten tutuşturulmasının sağlanması gerekmektedir. Banyo içerisinde şofben kullanılmamalıdır. Vatandaşlarımızı özellikle kış aylarında karbonmonoksit zehirlenmesi konusunda daha duyarlı ve dikkatli olmaya davet ediyoruz.”

Reklam
Reklam

Ayrıca herhangi bir durumda vatandaşların, ücretsiz olarak aranabilen 112 Acil Yardım, 114 Ulusal Zehir Danışma Merkezi, 187 Doğalgaz Acil Yardım ve 110 İtfaiye hizmetlerine ulaşabilecekleri belirtildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: