Hamilelik bir kadının başına gelebilecek en özel ve en güzel durum,Kadın hamileliğini ilk öğrendiği andan itibaren zaten Annelik iç güdüsü uyanmaya ve tüm dikkatini bebişinin daha sağlıklı olmasına verir.her dönem de hamilelik özen ister ama kış hamileleri daha dikkatli olmak zorunda.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Tolga Ergin kış aylarındaki hamilelik sürecinin daha sağlıklı geçirilmesi için önerilerini 10 başlık altında sıralıyor.
1. Ispanak, pırasa beslenme listenizde olsun
"Kış aylarında metabolizmanızı güçlendirmek, hastalıklara karşı direncinizi arttırmak ve daha da önemlisi bebeğinizin sağlıklı gelişimini devam ettirmek için dengeli beslenmeniz şart. Gün içinde her besin grubundan yeterli miktarda almanız ve ihtiyacınız olan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineralleri besinlerden sağlamanız gerekir. Kışın bolca yetişen pırasa, ıspanak, kereviz, lahana, karnabahar gibi demir zengini yeşil yapraklı, lifli sebzeler mönünüzün liste başında yer almayı hak eden besinlerdir.
2. Sabah portakal mandalina, akşam muz
Kışın sağlığımız için başrol oyunculuğu yapan C vitamini; limon, portakal gibi turunçgillerde ve kuşburnu, kırmızı ve yeşil sivri biber, kivi, maydanoz ve rokada da fazla fazla bulunuyor. Kış aylarında yine daha bol ve çeşitli meyve ve sebzelerin tüketilebilme şansı vardır ve unutulmamalıdır ki C vitamini ile alınan demir, bağırsaklardan daha fazla emilecektir. Ayrıca meyve ve sebzelerin posalı oluşu bağırsak hareketlerini arttıracaktır. Bu arada meyve tüketimini akşam yatmadan önce muz (muzlu süt vb.) sabah ise asidik olan portakal, mandalina, greyfurt ile yapmak daha doğru olacaktır.
3. Balık, kemik ve diş gelişimi için önemli
Yazın D vitamini kaynağımız olan güneş, kış mevsiminde yerini balığa bırakıyor. Faydaları saymakla bitmeyen balık haftada bir porsiyon tüketildiğinde, kemik ve diş gelişimi için önemli bir yere sahip olan D vitamini ihtiyacını da karşılayabiliyor. Somon hamilelikte tüketilmesi önerilen balık türleri arasında yer alıyor.
4. Karbonhidratı azaltın
Gerektiğinden fazla kilo almak, doğum sonrasında karşınıza sorun olarak çıkacağı için, bu dönemde karbonhidratları azaltmalı, protein, vitamin ve kalsiyum ağırlıklı bir beslenme programı tercih etmelisiniz. Et, balık, tavuk, yumurta gibi besinlerle protein; süt, ayran, yoğurt gibi süt ve süt ürünleriyle kalsiyum; bol bol sebze ve meyve tüketerek de günlük dengeli beslenme programı dahilinde almanız gereken vitamin ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
5. Kapalı mekânlara dikkat
Bulaşıcı hastalıkların ve alerjilerin çoğalmasına neden olan ortamlarla beraber, değişen hava şartları da birçok hastalığa sebep oluyor. Pencereleri ve kapıları açarak evdeki havalandırmayı sağlayabilir, mutfak ve banyodaki havalandırma fanlarından yararlanabilir ve hava temizleyici cihazlardan edinebilirsiniz. Soğuk algınlığı ya da gribe yakalanmamak için, salgın dönemlerinde kapalı ve kalabalık mekânlarda uzun süre kalmamalı ve ellerinizi sık sık yıkamalısınız. Gribal enfeksiyonların yaygın olduğu bu mevsimde tokalaşmak, öpüşmek risk arttırıcı olduğundan daha dikkatli olunmalı ve bu tip yakın temaslardan kaçınılmalıdır.
6. Pasif sigara içiciliği hamilelikte riskleri attırır
Kapalı mekânlarda daha fazla kalındığından dolayı maruz kaldığınız pasif sigara içiciliği, bebeğinizde rahim içi gelişme geriliği, düşük doğum ağırlığı gibi riskleri de arttırabilmektedir. Evinizin hiç bir yerinde sigara içilmesine izin vermeyin ve sigara kullanılan, havalandırmasız mekanlardan uzak kalın.
7. Çatlaklardan ve cilt enfeksiyonlarından korunun
Hamileliğiniz süresince cildiniz daha hassas olacak ve bakıma daha çok ihtiyaç duyacaktır. Özellikle soğuk havalarda cildiniz kuruyup çatlayabilir. Bu çatlaklar da enfeksiyon riskini arttırabilmektedir. Bu nedenle el ve yüz yıkamada soğuk su yerine ılık su kullanmalısınız. Basit nemlendirici kremleri kullanarak cildinizi nemlendirmelisiniz. Unutulmayacak en önemli şey bol bol su içmek olacaktır.
8. Kıyafet ve ayakkabı seçimi sağlığınızı yansıtsın
Kışın hamile giyiminde tek parça kalın kıyafetler yerine kat kat, rahatsızlık vermeyecek yumuşak kıyafetler giyilmesi önerilir. Soğuk havalarda ısınmak için giyilen sıkı, naylon, sentetik giysiler çok sağlıklı değildir. Hava geçirme özelliği olmadığından terlemeye ve buna bağlı mantar enfeksiyonlarına yol açabilirler. Bu özellikteki giysiler tercih edilmemelidir. Kış aylarında yünlü, pamuklu, havalanabilir, yumuşak giysiler tercih edilmelidir. Ayrıca ayakkabı seçimi de çok önemlidir. Ayağınızı terletmeyecek ama sıcak tutacak bir ayakkabının diğer önemli bir özelliği de tabanının kar ve buz gibi kaygan zeminlerde kaymayacak şekilde kauçuk ya da benzeri materyalden yapılmış olmasıdır.
9. Yürüyüş ve yüzme sizin için en ideal spor
Hamilelik için en uygun egzersiz yürüyüş olsa da kışın ağır ve zorlu koşulları anne adaylarını eve hapsedebiliyor. Evde ya da spor salonunda zorlanmadan yürüyüş bandında yürüyüşler, yoga, pilates ya da basit bir takım egzersiz hareketleri yapabilirsiniz. Havalar uygun olmadığından yüzmek için kapalı yüzme havuzlarını kullanabilirsiniz. Gebelikte en iyi bir diğer egzersiz yüzmedir. Sağlık kurallara uygun (devir daimi olan, devamlı kontrol edilen v.b) bir havuzda haftada 2-4 kez 30 dakika yüzmek sizi çok rahatlatacaktır.
10. Evinizi nemlendirin
Evlerde kaloriferlerinin kuruttuğu havayı kaynayan bir çaydanlık, ıslak bezler ya da odayı nemlendirecek özel cihazlar gibi tedbirlerle nemlendirmek faydalı olacaktır.”