Kış Hastalıklarından Nasıl Korunurum?

Vücut direncimizi arttıralım

Havaların soğuması birlikte bağışıklık sistemimiz fiziksel ve psikolojik koşullar nedeniyle zaman zaman zayıf düşmektedir.

Bu dönemlerde grip ve diğer kış hastalıklarına yakalanma riski de yükselmektedir. Memorial Şişli Hastanesi Dahiliye Bölümü'nden Uz. Dr. Özgür Mollaoğlu, bağışıklık sistemini güçlendirerek kış boyu sağlıklı kalmanın yollarını anlattı.

Kepekli tahılların bol olduğu bir beslenme şekli uygulayın
Bağışıklık sistemi, hastalıklara neden olan mikroorganizmalara karşı kişiyi koruyarak önemli bir görev yapmaktadır. Fakat bazen bu savaşta başarısız olmakta ve mikropların hastalıklara yol açmasına olanak vermektedir. Daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak için ilk adım, sağlıklı yaşam stratejilerinin uygulanmasıdır.

Reklam
Reklam

Bunlar;

• Sigara ile diğer tütün ürünlerinden ve alkolden uzak durmak,
• Sebze, meyve ve kepekli tahılların bol, doymuş yağların ise az olduğu bir beslenme şekli uygulamak,
• Düzenli egzersiz yapmak,
• Uygun kiloda olmak,
• Yeterli süre uyumak (7-9 saat),
• Kan basıncını takip etmek,
• Enfeksiyonlardan korunmak için hijyenik kurallara uymak ve düzenli sağlık kontrollerinden geçmek,
• Vücudun asit ve baz dengesinde, midenin rahat çalışmasında ve kişiye tokluk hissi uyandırmakta oldukça etkili olan suyun yeterli tüketilmesi bağışıklık sistemini güçlendirmek için önemlidir.
• Mevsime uygun olarak, bulunulan ortamın ısısına göre giyinmek de kişiyi hastalıklardan korumaktadır.

Kış aylarında D vitamini takviyesi alınabilir
Kişi yeterli sebze ve meyve yemiyor, daha çok beyaz ekmek tercih ediyorsa günlük bir multivitamin ve mineral desteği alabilir.

Selenyum, A,C,E vitaminleri, bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinen vitamin D, B vitaminlerini içeren multivitaminler kullanılabilir. Yüksek dozlarda vitamin kullanımının yaradan çok zarar vereceği unutulmamalıdır.

Reklam
Reklam

Uygun miktarda C vitamini tüketiminin gripten koruduğu bilinmektedir. Kış aylarında daha fazla C vitamini tüketmek için limon, portakal, greyfurt gibi turunçgillerle beraber; kuşburnu, kırmızı ve yeşil sivri biber, kivi, maydanoz ve roka da bol tüketilmelidir.

Çünkü bu yeşil yapraklı sebzelerde bulunan C vitamini miktarı portakal, mandalina ve limonda bulunan C vitamini miktarından daha fazladır. Son zamanlarda vitamin D eksikliği olan kişilerde kış hastalıklarının daha çok görüldüğünü gösteren pek çok araştırma yapılmıştır. D vitamini seviyesini yükseltmenin en kolay yolu güneşlenmektir. Bu mümkün olmuyorsa D vitamini takviyesi alınabilir. Bu vitamin en çok balık, süt ve yumurtada bulunmaktadır ancak günlük ihtiyacı besinlerle karşılamak mümkün değildir.

Bitkisel ürünlerin de bağışıklığı güçlendirmede olumlu katkıları vardır
Özellikle bu dönemlerde bitkisel ürünler, bağışıklık sistemini güçlendirdiği söylenerek satılmaktadır. Bu maddelerin bağışıklığı artırıcı etkileri kanıtlanmamış olmasına rağmen; bireysel farklılıkların olduğu gerçeğinden hareketle bazılarının olumlu etkileri görülmüştür.

Reklam
Reklam

Yeşil çay, sarımsak, probiyotik yoğurtlar, kefir, içerdiği protein ve yararlı mikroorganizmalar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.

Bunların dışında kış aylarında en sık görülen grip salgınlarından korunmanın diğer bir yolu da aşılanmaktır. Özellikle 65 yaş üzeri kişilerin bağışıklık sistemi gençlere göre daha zayıf olduğundan aşılanmaları uygun olacaktır.

Aşının yaşlılardaki koruyuculuğunun gençlerdeki kadar yüksek olmadığını da belirtmek gerekir. Bundan dolayı yaşlı insanlar aşı olmalarına rağmen hastalık belirtileri oluşursa mutlaka hekime başvurmalıdırlar.