Kış mevsimi hastalık riskini arttırıyor

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cihad Dündar, özellikle kış aylarında hastalık tehlikesinin en aza indirilmesi için giyim kuşamdan beslenmeye kadar bir dizi önlem almak gerektiğini bildirdi.

Salgın hastalıkların sıklıkla bu aylarda meydana geldiğine dikkat çeken Doç. Dr. Cihad Dündar, bunlardan korunmanın yolunun da mevsime uygun gıdaları almak ve vitamin takviyesinden geçtiğini söyledi.

Havaların soğumasının vücut direncini düşürdüğünü kaydeden Dündar, "Soğukta vücudun savunma mekanizması zayıflıyor. Nezle, grip gibi bulaşıcı hastalıklar bu aylarda sık görülüyor. Günlük hayatın büyük kısmı kapalı alanlarda geçtiği için bulaşıcı hastalıklar çok çabuk yayılabiliyor" dedi.

Solunum yolu enfeksiyonları, vitamin eksikliğine bağlı hastalıklar ve alerjik hastalıkların kış mevsiminde arttığını vurgulayan Dündar, kış mevsiminde metabolizmanın daha hızlı çalışmasından dolayı beslenmenin öneminin arttığını ifade etti.

Reklam
Reklam

Dündar, "Bu mevsimde vücut direncinin azalmaması ve hücrelerin korunması için C ve E vitamini içeren gıdalar alınmalı. Güneşin yararlı etkileri azaldığından bu aylarda kemikleri güçlendiren besinlere de ağırlık verilmeli. Bağışıklık sistemini destekleyici çinko, A ve B vitaminlerinin alınması da önemli. C vitamini bakımından zengin olan ıspanak, marul, semizotu, maydanoz gibi yeşil sebzeler; limon, portakal, greyfurt, kivi gibi meyvelere ağırlık verilmesi hastalıklara karşı direnci arttırır" diye konuştu.

Bu aylarda vücudun enerji gereksinmesinin de arttığına işaret eden Dündar, "Bu ihtiyacı karşılamak için pekmez, bal, kuruyemiş gibi enerji verecek yiyecekler tüketilmeli. C vitamini özelliğini çabuk yitirir. Bu nedenle meyve suları bekletilmeden tüketilmelidir. Yeşil sebzeleri çiğ olarak tüketmeliyiz. Balıktaki omega 3 asitleri bağışıklık sistemi için çok yararlıdır. Beslenirken sebze, meyve, karbonhidrat ve protein dengesini korumalıyız. Ihlamur, adaçayı ve kuşburnu da özellikle bu aylarda çok faydalıdır" dedi.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: