Kış aylarında bitki çaylarının önemi de artıyor. Bu bitkilerin içinde bulundurdukları özellikler sayesinde soğuk kış aylarında hem sizi ısıtıyor, hem de vücudun ihtiyacı olan birçok vitamin ve mineralleri sağlarak bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. Peki kış aylarında hangi bitki çaylarını içmeliyiz? Bize sağladığı faydalar nelerdir?
Siyah çay, kahve sevenler için harika bir alternatiftir. Siyah çay, kahve tiryakilerinin ihtiyacı olan kafeini büyük miktarda içerir, enerji seviyelerini arttırır. Siyah çay da kalp hızını arttırdığı bilinen ve vücudunuzdaki hücreleri koruyan polifenol denen antioksidanlar içerir. Araştırmalar, siyah çayın yumurtalık kanseri ve damar tıkanıklığı riskini azaltmaya yardımcı olur.
Ekinezya aktif maddelerin karmaşık bir karışımı olan bitkidir. Ekinezya, bağışıklık sistemini artırtığı bilinir ve yaygın olarak soğuk algınlığı ve griple mücadele etmek için kullanılır. Çalışmalar ayrıca ekinezya'nın vücuttaki beyaz kan hücrelerinin sayısını arttırdığını göstermiştir. Ekinezya iltihap ve ağrıyı azaltmak için de kullanılır.
Yeşil çay saç, vücut ve cilt için bir çok faydası ve yararı vardır. Yapılan araştırmalara göre, Yeşil çay cildi parlatır, birçok kanser türüne neden olan serbest radikallerle vücudun savaşına yardımcı olur, kilo kaybı ve sindirim sistemine yardım eder, düşük kan şekeri seviyesi ve kalp hastalığı riskini azalttığı kanıtlanmıştır.
Yeşil çay günde birkaç defa tüketilebilir. Yeşil çay, yüksek kolesterol, yüksek kan basıncını düşürmek ve toksinleri giderilmesinde vücuda yardımcı olur.
Zencefil çayı sabah bulantısı, araba tutması, şişkinlik, bulantı, ishal, iştahsızlık ve gaz sancılarına faydalıdır. Midedeki tüm sorunlara mükemmel bir çözüm sağlar. Adet ağrılarına da çok iyi gelen Zencefil, üst solunum enfeksiyonlarıyla mücadelede de etkilidir. Günde bir fincan zencefil çayı, sizin soğuk algınlığında mücadelenizde yanınızda yer alacaktır.
Amber çiçeği çayı güçlü antioksidanlar içerir. Amber çiceği, soğuk algınlığı semptomlarını, kalp ve sinir hastalığını, üst solunum yolu enfeksiyonlarını, mide rahatsızlığını tedavi etmek için kullanılır. Aynı zamanda balgam söktürücüdür. Amber çiçeği çayı ayrıca sodyumun aşırı tüketimi sebebiyle vücutta fazla su toplanması halinde su attırıcı ve şişkinliği giderici olarak da faydalıdır.
Meyan kökü çayı çok farklı bir lezzeti vardır ve sindirim sistemi ve sağlıklı karaciğer fonksiyonları için mükemmeldir. Meyan kökü anti-inflamatuar ve menstrüel kramplar, şişkinlik ve çeşitli menopoz öncesi belirtileri en aza indirmek ideal bir bitkidir. Hafif östrojenik özelliğe sahiptir. Yapılan araştırmalar göre, egzama, deri döküntüleri, sedef hastalığı, kaşıntılı ve kuru cilt tedavisinde başarılı olduğunu ortaya çıkmıştır. Meyan kökü, ayrıca kadınlarda kısırlık tedavisi için kullanılmaktadır.
Kuşburnu çiçeği yaprakları altında, gül bitkisine benzer bir bitkidir. Önemli ölçüde C vitamini bulunduğu için soğuk algınlığı ve griple mücadelede çok etkilidir. Kuşburnu Çayı hafif diüretik ve laksatif yetenekleri sayesinde böbrek bozuklukları semptomları hafifletmek, kabızlığı önlemek konusunda yardımcı olur. Kuşburnunda bulunan A vitamini de bağışıklık sistemini kuvvetlenmesini sağlar.
Biberiye tamamen doğal toniktir. beyin, kalp, karaciğer ve cilt hücrelerinin genel sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur. Biberiye güçlü antioksidanlar ile doldurulur. Ayrıca beta-karoten, A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E ve K vitaminleri olarak bir takım içerir. Biberiye çayı, bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği için bakteri ve enfeksiyonlarla savaşta vucuda yardımcı olur.
Kuzukulağı çayı, A, C ve B9 vitamini azısından çok zengindir. Aynı zamanda, potasyum, magnezyum, sodyum, demir, ve kalsiyum gibi hayati minerallerin iyi bir kaynağıdır. Kuzukulağı aynı zamanda mukus ve balgam azaltır, ağrı veya nazal geçitlerin şişmesi, solunum yolu iltihabından muzdarip insanlar için kullanılır. Kuzukulağı kullanırken dikkat edin. Çünkü aşırı tüketilmesi halinde müshil ve idrar söktürücü özelliği vardır.