Uzmanlar, soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendiren kış meyveleri yenilmesini tavsiye ediyor.
Diyetisyen Gülhan Koca, kış mevsiminde soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi hastalıklarda artış olduğuna dikkat çekti. Koca, kış meyvelerinin antioksidan vitaminler yönünden oldukça zengin olduğunu belirterek, günde 3-4 porsiyon farklı renklerde meyve yemeye özen gösterilmesini istedi. Portakalın kış aylarının en sevilen meyvelerinden olduğunu dile getiren Koca, bu meyvenin C vitamini yönünden oldukça zengin olduğunu belirtti. Portakalın bağışıklık sisteminin güçlendirerek insanları hastalıklara karşı koruduğunu ifade eden Koca, "Portakal içerdiği A, B1, B2, P vitaminleri, potasyum, kalsiyum ve magnezyum yönünden de zengindir. Kandaki kolesterol seviyesinin düşmesini ve tansiyonun dengelenmesini sağlar. Vücudumuzdaki tüm damarları güçlendirerek kalbi korur. Kanı temizler, uykusuzluğu giderir, cildi güzelleştirir. Hazmı kolaylaştırır. Kanın pıhtılaşmasını engeller ve mide - pankreas kanserini önlemeye yardımcı olur. Yaraların çabuk iyileşmesini sağlar" dedi.
Mandalinanın zengin C vitamini içeriğiyle, vücudun soğuk algınlığına, nezle ve gribe karşı savunma mekanizmasını güçlendirdiğini söyleyen Koca, "Bazı besinlerden (kurubaklagiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler vs.) aldığımız aktif olmayan demiri aktif hale getirerek bilişsel performansımızı arttırır. Yüksek orandaki potasyum içeriğiyle yüksek tansiyonu düşürür. LDL kolesterolü (kötü kolesterol) azaltamaya yardımcı olarak kalp hastalıklarından koruyucu özellik gösterir. Kılcal damarlarını güçlendirir ve kan dolaşımını hızlandırır. Damar sağlığımız açısından oldukça önemlidir" diye konuştu.
Greyfurtun yine C vitamini yönünden zengin olan narenciye grubu meyvelerinden olduğuna işaret eden Koca, greyfurtun soğuk havalarda hastalıklara karşı koruduğunu belirtti. Koca, greyfurtun yorgunluğa ve halsizliğe de iyi geldiğinin altını çizdi.
Kivinin kış aylarının en çok sevilen meyvelerinden olduğunu belirten Koca, "Kışla birlikte gelen hastalıklara karşı bizi koruyan vitaminler yönünden oldukça zengindir. Bir kivideki C vitamini miktarı 2 portakaldaki, 3 mandalinadaki C vitaminine eşdeğerdir. A vitamininin, görme bozuklukları, üreme fonksiyonları ve kemik gelişimine önemli katkıları bulunmaktadır. Ayrıca kivi kanseri önlemeye yardımcı olur" dedi.
Narın antioksidan bakımından zengin olduğunu anlatan Koca şöyle devam etti:
"Nar önemli miktarda potasyum, A, C, B2 vitamini ve niasin ihtiva eder. Zengin vitaminler sayesinde bağışıklık sistemimizi güçlendirerek vücudumuzu hastalıklara karşı korur. Narın aynı zamanda kan yapıcı, idrar söktürücü, enerji verici ve tansiyon düşürücü özelliği var. Elma A, C, E, B1 ve B2 vitaminlerini içerir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini arttırır. Kansere karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. LDL kolesterolü (kötü kolesterol) düşürüp, HDL kolesterolü (iyi kolesterol) ise yükseltmeye yardımcı olur. Mide ? bağırsak hastalıklarına iyi gelir."
Armutta A, B1, B2, C vitamini, bakır ve fosfor bulunduğunu belirten Koca, "Armut, kan kolesterol seviyesini dengeler. Her iki meyvenin antioksidan etkisi olup vücudu serbest radikallere karşı koruyarak kolan kanseri riskini de azaltır. Tansiyonu düşürür, kabızlığı ve zihin yorgunluğunu giderir. Sinirleri kuvvetlendirir, böbrek ve mesane kumlarını döker. Ayrıca muz A, B, C vitamini ve potasyum ihtiva eder. Afrodizyak etkisi vardır ve ishali tedavi eder" şeklinde konuştu.
Koca, ayvanınsa ağız kokusunu giderdiğini ve kusmayı önlediğini belirtti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz