Kış saati uygulaması neden kaldırıldı?

Kış saati uygulaması neden kaldırıldı merak ediliyor. Dünyada kimi ülke bu uygulamaya devam ederken, Türkiye'de son verilmesi soru işaretleri yarattı. İşte kış saati konusunda merak edilenler...

Ülkemizde kış saati uygulamasına son verildi. Bu kararın alınması sonrasında vatandaşlar, kış saati uygulaması neden kaldırıldı, sorusunun yanıtlarını merak etmeye başladı. Bu kararın bu kadar dikkat çekmesinin nedenlerinin başında yıllardır ülkemizde uygulanıyor olması geliyor. Bu uygulama hakkında karar Bakanlar Kurulu tarafından verildi ve Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile 26 Mart 2016 tarihinden itibaren ileri alınan saatlerin yıl boyu sürdürülmesine karar verildi. Karar alındı alınmasına ancak vatandaşlar, Kış saati uygulaması neden kaldırıldı, sorusuna net bir yanıt bulunamadı. Bu haberimizde kış saati nedir, olumlu - olumsuz yanları nelerdir, kış saati uygulaması neden kaldırıldı gibi soruları yanıtlamaya çalışacağız.

Reklam
Reklam

KIŞ SAATİ NEDİR?

Bu uygulamada herhangi bir bölgede gün ışığından sabahları daha az, öğleden sonraları daha fazla yararlanılabilmesi için periyodik olarak saatlerin belirli miktarda değiştirilir. Saat değişiklikleri genel olarak ilkbahar ve sonbahar başlangıçlarında yapılır. Sonbaharda saatler bir saat geri alınırken, ilkbaharda bir saat ileri alınır.

KIŞ SAATİ TARTIŞMALARI VE ZARARLARI

Uygulama hakkında çeşitli tartışmalar bulunmaktadır. Öncelikle uygulamadaki asıl amaç gün ışığından daha fazla yararlanabilmek ve enerji tüketimini azaltmaktı. Ancak bu gün teknolojinin geldiği noktada çağdaş ısıtıcı ve serinletici cihazların kullanımının yaygınlaşması enerji tasarrufu amacından sapmasına neden oldu, uygulamanın kullanılması tutarsızlaştı. Gün ışığından daha fazla yararlanmak için yapılan düzenleme satış, spor ve iş saatlerine bağlı çeşitli etkinlikleri olumlu yönde etkilerken tarım, gece eğlenceleri gibi güneş ışığıyla beraber biten etkinliklere olumsuz etki yapar. Öte yandan, öğle saatlerine bir saat daha eklemek, trafik kazalarından kaynaklanan ölüm oranlarını da azaltmaktadır. Ne var ki, uygulamanın sağlık ve suç oranları üzerindeki etkisi daha az belirgindir. Yine zaman kaydetmede ve görüşmelerle yolculukların ayarlanmasında, faturalandırma, arşivcilik gibi işlerde, tıbbi cihazların ve iş makinelerinin kullanımı ile uyku düzeninde sorunlar meydana gelmektedir.

Reklam
Reklam

KIŞ SAATİ UYGULAMASI NEDEN KALDIRILDI?

Türkiye'de yaz-kış saati uygulamasına son verilmesi konusunda İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından bir rapor hazırlandı. Bu rapora göre; gün ışığından en fazla yararlanılan mesai saatleri 08.00 - 17.00 olarak belirlendi. Saatlerin sabit kalması durumunda elektrikteki tasarrufun tüketici maliyeti karşılığının 977 milyon lira olduğu hesaplandı. Aynı zamanda kalıcı uygulamanın sosyal hayatta da olumlu etkileri olacağı vurgulandı. Buna göre Mart ve Ekim geçiş haftalarında yaşanan psikolojik uyum problemleri de ortadan kalkmış olacak.