"Kısa vadede hurda indirimi olmayacak"

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, otomotiv sektöründe hurda teşviğine ilişkin ''Kısa vadede bir hurda indirimi gerçekleşemeyecek'' dedi.

DOHA (A.A) -

İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından düzenlenen Katar 1. Türk İhraç Ürünleri Sergisi için Katar'a bulunan Ergün, gazetecilerle düzenlenen sohbet toplantısında, hurda teşviğinde bir takım zorlukların olduğunu dile getirerek, hurda indiriminin ilave talep yaratıp yaratmayacağı sorunun yanıtının önemli olduğunu kaydetti.

Türkiye'de eski araç kullananların daha çok dar gelirli kesimler olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''Hatta eski araçlara göre yeni araçların vergisi yüksek, eski araçların vergisi düşük. Bunlar çevreyi daha çok kirleten araçlar, bunların vergisi yüksek olursa, bunlardan vazgeçilir, yeni araçlara yönelme olur gibi görünen bu konuya, yakından baktığınız zaman böyle olamayabileceğini görüyorsunuz.

Reklam
Reklam

Hurda teşviğinde önemli bir konunun da eski araçların teslimat sistemi olduğunu, hurda araçların trafik sicilinden düşmesinin yeterli olmadığını anlatan Ergün, bugün Türkiye'de hurda araç teslimatında tek bir yapının olduğunu, üretici ve satıcı firmaların da teslim alabileceği yeni bir otomobil hurdası ekonomisinin ortaya çıkabileceği bir alt yapıya ihtiyaç bulunduğunu belirtti.

Bakan Ergün, uygulanacak hurda teşviği ile ilave bir talep yaratılması gerektiğini vurgulayarak, o zaman bunu uygulamanın daha kolay olacağını kaydetti.

Nihat Ergün, kısa zaman önce Ekonomik Koordinasyon Kurulunda (EKK) konuyu değerlendirdiklerini ve yazılı bir açıklama yaptıklarını ifade ederek, ''Kısa vadede bir hurda indirimi beklentisi olmasın. Çünkü kısa vadede bir hurda indirimi gerçekleşemeyecek. Hurda teşviği ancak uzun vadede bir çalışmayla hayata geçebilir'' dedi.

-SEKTÖRDE YENİ SEÇENEKLER-

Ergün, piyasada yeni seçeneklerin ortaya çıkacağını, otomobil firmalarının fiyatla ilgili bir takım rekabetçi avantajları tüketiciye sunmaları gerekeceğini ve kredi kuruluşlarının, bankaların, tüketici kredilerinde daha cazip, daha düşük faizli ve daha uzun vadeli kredi imkanları ortaya çıkartacaklarını söyledi.

Reklam
Reklam

Bütün sektörlerin izlenmesi gerektiğini vurgulayan Ergün, "Bütün bunları birlikte değerlendirelim ondan sonra oturur yine hep beraber masanın etrafında yeni kararlar alınması icap ediyorsa yeni kararlar alırız. Ama evvela bir manzarayı gelişmeleri görmek lazım'' dedi.

-REKABET KURULU SORUŞTURMASI-

Bakan Ergün, Rekabet Kurulu'nun otomotiv sektöründe faaliyet gösteren 19 teşebbüs hakkında soruşturma açılmasına ilişkin de ''Otomobil sektörüne durup dururken, (Bakalım, gidip biraz ortalıkta dolaşıp can yakalım) düşüncesiyle kimse hareket etmiyor. Bir takım verilerle hareket ediyor, onların gerçeği yansıtıp yansıtmadığı araştırmalar sonucunda ortaya çıkar'' diye konuştu.

-YENİ SANAYİ STRATEJİSİ-

Nihat Ergün, ekonomik krizin içerisinden geçilen bu dönemde yeni bir sanayi stratejisini tamamlamak üzere olduklarını bildirerek, Türkiye'yi Avrupa'nın ve Asya'nın yüksek teknoloji ve yüksek katma değerli ürünlerle üretim merkezi haline getirmek gerektiğini kaydetti.

Bununla ilgili sektörleri tek tek ele almak, sektör analizi yapmak ve her sektöre yönelik analizler yapmak gerektiğini vurgulayan Ergün, bunların çalışmalarının devam etiğini dile getirdi.

Reklam
Reklam

Nihat Ergün, sektörlerinde içeride ve dışarıda rekabet gücünü artırmak, sektörlere siyasal ve finansal destek vermek gerektiğini sözlerine ekledi.