Kışanak: "Başbakan bir şey yapsın"

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, Başbakan Erdoğan'ın çözüm süreci ile ilgili kararlı olup olmadığının cevabını vermek zorunda olduğunu söyledi.

Çözüm sürecinin kendiliğine bırakılıp yönetilebilecek bir süreç olmadığını dile getiren Kışanak, "Başbakan ya süreci bitirsin ya da süreci ilerletecek adımlar atsın." ifadelerini kullandı.

Gültan Kışanak, partisinin genel merkezinde bir grup gazeteci ile bir araya geldi. Türkiye’de çözüm sürecinin bitmesini istemeyen bazı odaklar olduğunu vurgulayan Kışanak, "Çözüm sürecinin bitmesini istemeyen uluslararası ve bölgesel güçler vardır. Olmadığı varsaymak saflık ve politika bilmemektir." dedi. Başbakanın Recep Tayip Erdoğan’ın çözüm süreci ile ilgili kararlı olup olmadığının cevabını vermesi gerektiğini belirten Kışanak, Başbakan ya bitirsin süreci ya süreci ilerletecek adımlar atsın. Bu artık daha fazla kendiliğine bırakılıp yönetilebilecek bir süreç değil. Gelinen aşamada giderek gerilimler artıyor. Bunu pozitif anlamda müdahale etmek gerekiyor. Burada sorumlulukta hükümete büyük ölçüde hükümete düşüyor.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

"İMRALI SORUN ALANLARINDAN BİR TANESİ"

Bir gazetecinin İmralı’da kardeşi Abdullah Öcalan’ı ziyaret eden Mehmet Öcalan’ın ‘Abdullah Öcalan’ın yeri değiştirilsin’ açıklamasının hatırlatılması üzerine yapılan işin doğasına uygun hareket edilmesi gerektiğini belirtti. Hükümetin çözüm sürecine ilk olarak en önemli aktör olan Abdullah Öcalan’dan görüşmeye başladığını hatırlatan Kışanak, "Bu kadar önemli ve etkili aktörün koşullarının bu yaklaşıma uygun hale getirilmesi lazım. İmralı diğer cezaevleri içerisinde negatif olarak en kötüsü. Bu mesafenin de kat edilmesi lazım. Bu da sorun alanlarından bir tanesidir." dedi.

"GERİ ÇEKİLMENİN HIZLI OLMASI İÇİN YASAL DÜZENLEME ÖNERDİK"

Bu sorunun keskin sınırlarla ayrıştırılacak bir süreç olmadığını vurgulayan Kışanak, "Altı aydır bu ülkede kimse yaşamını yitirmedi. Geri çekilmede devam ediyor. Kimse çekilmedim demiyor. Kritik bir atmosfer var. Seçim süreci de yaklaşıyor. Bunları birbirimize koşul olmadan sunmamamız lazım. Aksi takdirde bu tehdit olur. Geri çekilmek olmasa bu memlekete demokrasi gelmeyecek mi? Pazarlık meselesi halinden çıkarmak lazım. İlk günden itibaren söyledik biz bir şey almadık bir şey vermedik. Geri çekilme oranları ile başbakanın verdiği rakamlar dışında elimizde bir veri yok. Başka bir veri de karşı tarafın yaptığı açıklama karşı tarafta diyor ki büyük ölçüde geri çekilme devam ediyor. Geri çekilmenin hızlı olması için yasal düzenleme önerdik. Böyle düzenlemenin olmasıyla belki bir takvime de bağlanabilirdi." şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

"PARLEMENTO YENİ ANAYSA YAPMAK İÇİN YAZ TATİLİNE GİRMESİN"

Yeni anayasa yapım sürecine de değinen Kışanak, "Anayasa çalışmaları sekteye uğramadan ilerletilsin. Siyasi partilerin tamamı halktan yeni anayasa sözü vererek oy istedik. Parlamentonun bu yaz tatil yapmaması gerekir. Toplumun beklentilerini boşa çıkaracak bir yaklaşım içinde olamaz. Topluma başvursunlar destek istesinler. Yapım sürecine toplumu dâhil edip krizi açmanın yolu denenebilir. Kaç aydır aynı noktada duruyor. Kesinlikle çalışmanın ilerletilmesi ve sonuç alınması gerekiyor." çağrısında bulundu. (CİHAN)

Anahtar Kelimeler: