Kışanak: BDP'nin İmralı'ya Gitmesi Önemli, Bir Ay Heba Edildi

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eşbaşkanı Gültan Kışanak, partilerinin Kürt sorununun çözümü konusunda mücadele edip...

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eşbaşkanı Gültan Kışanak, partilerinin Kürt sorununun çözümü konusunda mücadele edip bedel ödediğini söyledi. BDP'nin sürece katkı sunmak istediğini dile getiren Kışanak, bir ayın gereksiz, 'gidip-gitmeme' gibi böylesine bir tartışma ile heba edildiğini kaydetti. Medyada yer alan haberlerin yalan ve asılsız olduğunu vurgulayan Kışanak, BDP'nin İmralı'ya gitmesinin önemli olduğunu ifade etti.

Partisinin Meclis grup toplantısında konuşan Kışanak, Genel Kurul'da Sırrı Sakık'ın yaptığı konuşmayı hatırlattı. Sakık'ın haksız bir şekilde eleştirildiğini dile getiren Kışanak, herkesin eşit olduğuna inandıklarını vurguladı.

Reklam
Reklam

Türkiye'de yaşayan 20 milyona yakın Kürdün kendisini bir Kürt olarak tanımlanmasını istediğini anlatan Kışanak, bunun politikasını yürüttüğünü ve Kürt halkı olarak haklara sahip olmasını istediklerini ve buna da saygı duyulması gerektiğini ifade etti.

Kürt halkı kimliğiyle tanımlanmak ve bu hakkı kullanmak istediklerini belirten Kışanak, Türklüğü bir üst kimlik olarak tanımlamanın ayrımcılık olduğunu ve bunu da reddettiklerini kaydetti. Esad rejiminin devrilmesi için uluslararası bir projenin devam ettiğini dile getiren Kışanak, Suriye'deki Kürtlere karşı ayrımcılık yapıldığını kaydetti.

Viranşehir'de yapılan kadın buluşmasına yapılanları da eleştiren Kışanak, yağmur gibi gaz bombası yağdırıldığını ve bu şiddeti kimsenin meşru gösteremeyeceğini ifade etti. Saldırının kasıtlı ve provokasyon olduğunu dile getiren Kışanak, hükümetin ya bunu açığa çıkaracağını ya da sorumluluğuna ortak olacağını söyledi.

"ÖLÜM KORKUSUYLA SİNDİREMEZLER, SUSTURAMAZLAR"

Kışanak, "Bir gün olduk, bir gün de öleceğiz. Ölümden korkumuz yoktur. Bizi asla ve asla ölüm korkusuyla sindiremezler, susturamazlar, politika yapmaktan vazgeçiremezler." dedi. Kışanak, miting, eylem ve açıklama yapmaya devam edeceklerini kaydetti.

Reklam
Reklam

Kürt sorununun çözülmek istendiğini, görüşmeler olduğunu ancak sokaktaki yansımasının farklı olduğunu ifade eden Kışanak, cezaevlerinde insanlar varken 'Kürt sorununu çözeceğiz' denmesine kargaların güleceğini söyledi.

Bir ayın gereksiz, gidip gitmeme gibi böylesine bir tartışma ile heba edildiğini dile getiren Kışanak, BDP'nin Kürt sorununun çözümü konusunda mücadele edip bedel ödediğini hatırlattı. "Niye bu katkıyı engelliyorsunuz?" diye soran Kışanak, basın üzerinden spekülasyon haberler yazılarak bunun geciktirildiğini savundu.

Medyada yazılanların tamamının yalan ve asılsız olduğunu vurgulayan Kışanak, kendilerine bu konuda görüş ve bilgi iletilmediğini kaydetti. BDP'nin İmralı'ya gitmesinin önemli olduğunu anlatan Kışanak, "Bizim çözüm önerilerimiz var. Orada katı bir tecrit var. Bunun değiştiğini görmek için önemlidir. Son açıklamalar hükümetin olumlu bir izlenim veriyor. Umarız çok kısa zamanda giderek sürece katkı imkânı olur. Ocak ayı heba edildi. Bir ay boyunca ne yapıldı, bunu öğrenmek istiyoruz. Adada görüşme yapıldı mı? Yapıldıysa hangi konular tartışıldı? Hangi konularda tıkanma var, aşılması için biz ne yapabiliriz? Kamuoyuna bilgi verilmiyor. Hükümetin daha sorumlu daha dikkatli daha çözüme odaklı bir yaklaşım içinde olmasını bekliyoruz. Bu kadar büyük bir sorunu gazeteler üzerinden spekülasyonla çözmek mümkün değildir. Çözüm konusunda pratik adımlar atacaksınız." diye konuştu.

Reklam
Reklam

"SORUNUN BİR TARAFI ÇATIŞMA, BİR TARAFI HAK VE ÖZGÜRLÜKLERDİR"

Kürt sorununun bir tarafının çatışma, bir tarafının ise hak ve özgürlükler olduğuna dikkat çeken Kışanak, bu iki sorun üzerinde eş zamanlı çözüm yürütülmezse bütün umutların heba edileceğini ifade etti.

AK Parti'ye konuşmaktan neden kaçtıklarını soran Kışanak, 4. yargı paketinde ne olduğunu bilmediklerini söyledi. 'Kamuoyunun bu sorunu çözün' dediğini aktaran Kışanak, "Kendileri mutfakta pişirip Meclis'e getirecekler. 'Hükümetindir' deyip geri adım atmayacaklar. Yarım yamalak adımlarla kaç yılı heba ettiniz?" sorusunu yöneltti.

Madem konuşulduğunu, madem çözülmeye çalışıldığını, o zaman neden son yılların büyük operasyon yapıldığını soran Kışanak, bu süreçte korucuların sayısının artırılmasını da eleştirdi. Sürece herkesin daha fazla müdahil olmasını isteyen Kışanak, önlerinde teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın yakalandığı yıl dönümü 15 Şubat olduğunu belirterek, daha fazla etkinlik yapılmasını istedi. İmralı sisteminin Kürt sorununun çözümünün önünde engel olduğunu ve bu sistemin ortadan kaldırılması gerektiğini belirten Kışanak, 15 Şubat'ta yapılacak eylem ve etkinlik konusunda hiçbir engelleyicilik içinde olunmaması aksine bu konuda kolaylaştırıcı olunması gerektiğini sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: