İZMİR (İHA) - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, her şeyin yolunda gitmesi durumunda 2004 yılı sonunda kişi başına düşen milli gelirin 4 bin doları bulacağını söyledi. Unakıtan, gelirlerin artması konusunda da vatandaştan tek bir isteğinin olduğunu söyleyerek, "Lütfen yapacağınız tek şey her ne alırsanız alın alışverişlerinizden sonra fişini alın" dedi.
Maliye Bakanı Unakıtan, İzmir Ticaret Odası ve Gelirler Kontrolörleri Derneği tarafından İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde düzenlenen "Enflasyon Muhasebesi" konulu panele katıldı. Esprili konuşmaları ile salondakileri sık sık güldüren Unakıtan, Türkiye'de ciddi bir değişim yaşandığını söyledi. "Türkiye artık eski Türkiye değil" diyen Unakıtan, "Türkiye bütçesi önemli oranda açık veren bir ülke. Problem şurada, kaynağı olmadan harcama yapan ve savurganlık yapan bir ülkeyiz. Yıllarca sürekli kaynağı olmayan harcamalar yapılmış, bunları karşılamak için de borçlar alınmış. Borçlar artınca da Türkiye'nin ödeme riski ile birlikte borç faizleri ve enflasyon yükselmeye başlamış. Bütçenin neredeyse yarısına yakınını bu millet faize ödüyor. Topladığımız vergi 100 katrilyon civarında, 80 katrilyon harcama var, 65 katrilyon faiz ödeniyor. Yani topladığımız vergi harcamalarımızdan daha fazla ancak işin içine faiz giderleri girdiği zaman aciz düşüyoruz" dedi.
Hükümetin mali disiplini çok önemsediğini, bugüne kadar yaşanan olumlu gelişmelerin devamı ve korunması için de mali disiplinin devamının şart olduğunu ifade eden Unakıtan, mali disiplini nasıl sağladığını da bir espri ile anlattı. Unakıtan, "Ben gariban bir maliye bakanıyım, herkes para istiyor. Ama aslında o kadar da zor değil. Yok para kardeşim diyeceksiniz, o kadar" diye konuştu.
Mali disiplinin korunması için gerektiği zaman zam yapmaktan bile kaçınmadıklarını da ifade eden Unakıtan, "Seçimden önce zam olur mu diyorlar. Biz halka yalan söylemiyoruz, zam gerekiyordu seçimden önce yaptık. Vatandaş bunu görsün öyle oyunu versin. Göreceksiniz seçimden sonra zam falan olmayacak. Başbakan'ın dediği gibi kimseyi aldatmayacağız ve aldanmayacağız. Milleti aldatanları da dize getirdik, kuyruğa dizdik" dedi.
Devletin hantal yapısına da değinen Unakıtan, bu konuda da ilginç örnekler verdi. Unakıtan, şöyle konuştu:
"Öyle yerler var ki inanamazsınız. Birimin tamamını ortadan kaldırdığınızda verimin düşmesi gerekirken verim artıyor. Yine öyle yerler var ki, 5 senedir fabrika kapalı, işçiler yattığı yerden para alıyor. Fabrikayı yada arsasını satalım dediğimiz zaman da işçiler 'satamazsınız' diye ayağa kalkıyor. Öyle bir yeri özelleştirdik. Orayı alan kişi daha önce çalışan işçilere dedi ki gelin öncelik sizin çalışın dedi. Ama işçilerin yüzde 80'i çalışmak istemedi. Neden? Çünkü yattığı yerden para kazanmaya alışmış da ondan."
"KİŞİ BAŞINA DÜŞEN MİLLİ GELİR 4 BİN DOLARI BULUR" Kişi başına düşen milli gelirin 3 bin 500 dolar civarında olduğunu da kaydeden Unakıtan, herşeyin istedikleri gibi devam etmesi durumunda bu rakamın 2004 sonunda 4 bin dolara çıkacağını söyledi. Yüzde 5'lik büyümeyi az bulanların olduğunu belirten Unakıtan, dalgalı büyümenin ekonominin dengesini bozduğunu, o nedenle hükümetin makul ve sürdürülebilir büyümeyi tercih ettiğini söyledi. Unakıtan, piyasanın canlanmadığı yönündeki eleştirileri de şöyle cevapladı:
"Piyasa canlanmadı deniliyor. Piyasayı canlandırmaktan daha kolay ne var. Basarsınız piyasaya parayı piyasa canlanır ama o zaman yine eskiye döneriz."
Uluslararası platformlarda sürekli övgü aldıklarını da ifade eden Bakan Unakıtan, ancak takip edilmesi gereken yolun daha çok uzun olduğunu bu nedenle hiç bir şekilde rehavete kapılmayacaklarını dile getirdi.
Unakıtan, hükümetin mali disiplini koruma yönündeki çabalarını anlattıktan sonra kayıt dışı ekonomi konusunda da mesajlar verdi. Verilen beyanların gerçekçi olmadığını kaydeden Unakıtan, vatandaşlardan da bir ricada bulundu. "Lütfen, evlatlarınızın geleceği için, yaptığınız her alışverişin fişini alın, bu fiş ne işime yarar demeyin" diyen Unakıtan, vergi kaçırılması olayı ile ilgili ilginç bir örnek verdi. Unakıtan, "İzmir'deki doktorlarının yüzde 43'ü hiç para kazanmadığını ya da zarar ettiğini beyan ediyor" dedi.
Bu tür durumlar için önlem almaya başladıklarını ifade eden Kemal Unakıtan, "Biz şimdi diyoruz ki radar var yavaş geçin. Sonra yaktın beni Maliye Bakanı demeyin" diyerek uyarıda bulundu.
Salonda kendisini dinleyen mali müşavirlere de sitemde bulunan Bakan Unakıtan, sözleri ile yine salondakileri güldürdü. Unakıtan, "Sizler benim masanın karşı tarafındaki teşkilatımsınız. Ama yanında çalıştırdığı işçiden daha az kazanç beyan edenler oluyor. Ama bir de o beyanın altında bir de sizin imzanız olunca, işte bu beni öldürüyor. Bari siz yapmayın" diye konuştu.
Konuşması sırasında üniversitenin adını unutan Unakıtan, üniversitenin adını bir kaç kez "Kültür Üniversitesi" şeklinde telaffuz edince 'Ekonomi Üniversitesi' uyarısı ile durumu anladı. Unakıtan, uyarı karşısında "Pardon, özür dilerim şaşırdım, Ekonomi Üniversitesi" diyerek konuşmasına devam etti.
Bakan Unakıtan, enflasyon muhasebesi konusuna ise değinmeyerek, "Bu konuda uzman arkadaşlarımız var burada, onlar birazdan size konunun teknik detaylarını anlatacaklar" diyerek konuşmasını bitirdi.
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'tan plaket alan Unakıtan, daha sonra diğer programlarına katılmak üzere salondan ayrıldı.