Kışın Göz Enfeksiyonları Artıyor

Soğuk hava, nemsiz kapalı alanlar ve havadaki virüsler kış aylarında mikrobik göz hastalıklarının artmasına neden...

Soğuk hava, nemsiz kapalı alanlar ve havadaki virüsler kış aylarında mikrobik göz hastalıklarının artmasına neden oluyor. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarının artış gösterdiği dönemde “göz nezlesi” de artıyor.

Dünyagöz Adana’dan Dr. Gülin Görkem, iş yeri, okul, kreş, alışveriş merkezi gibi kapalı ve kalabalık mekanlarda gözlerin enfeksiyona açık hale geldiğini ve göz enfeksiyonlarının kolayca salgına dönüşebileceğini vurguladı.

Dr. Görkem, halk arasında göz nezlesi olarak bilinen bu hastalığın gözlerde kızarıklık, sulanma, çapaklanma, sulu ve beyaz bir akıntı, ışıktan rahatsız olma şeklinde belirti verdiğini söyleyerek hastalıktan korunma yollarını şöyle anlattı:

Reklam
Reklam

“Bu tür virüslerin en çabuk bulaştığı organ gözlerdir. Gözlerimizi sürekli oynayıp kaşımamak, havlu, yastık kılıfı, mendil gibi kişisel eşyalarımızı ayırmak ve başkalarının eşyalarını kullanmamak, hapşırıp öksürürken mendil kullanmak ve elleri sık sık yıkamak bizi göz enfeksiyonlarından korur. Ayrıca, bulunulan ortamın sık sık havalandırılması ve eğer klima kullanılıyorsa klimanın filtrelerinin değiştirilmesi de son derece önemlidir.”

GÖZ NEZLESİ, ORTAK KULLANILAN RİMEL İLE DE BULAŞABİLİR

"Gözlerde oldukça yoğun kızarıklık, ağrı, yanma, batma ve sulanma ile seyreden bu hastalık, bir hafta on gün kadar sürebiliyor. Konjoktiviti olan hastaların dokunduğu yerlere dokunmak bile hastalığı bulaştırabilir" diyen Dr. Gülin Görkem, ortak kullanılan makyaj malzemelerinin salgının bulaşmasında etkili olduğunu hatırlattı ve sürekli el yıkamanın salgından korunmada önemli olduğunun altını çizdi.

Dr. Görkem, göz nezlesinin tedavisine ilişkin ise şu bilgileri verdi:

“Viral konjoktivitlerde hastalık genellikle tek gözde başlar, daha sonra diğerine de bulaşır. Bazı tipleri kendi kendine de iyileşebilir ancak ağır seyreden konjoktivitlerde uygun antibiyotik tedavisiyle duruma el koymak daha sağlıklı zira viral konjoktivitlerin bazı tiplerinde korneada kalıcı hasarlar oluşabiliyor. Ancak antibiyotik tedavisinde tedaviyi yarım bırakmamak çok önemlidir. Genellikle hastalar 2-3 günde nasılsa iyileştim diyerek antibiyotik alımını kesiyor. Bu gibi durumlarda hastalık tam olarak iyileşmediği için tekrarlayabiliyor.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: