Kışın yiyecekleri böyle saklayın

Havalar soğudukça, bakkal, market alışverişi için evden çıkmak daha tatsızlaşıyor. Çözüm evde stok yapmak. Ama raf ömrü uzun olan çoğu ürün katkı maddeleri ya da trans yağ içeriyor. Peki sağlıklı olanları hangileri? Bu besinleri yemeden önce neler yapmalı

Neyi nasıl saklamalı

Havalar soğudukça, bakkal, market alışverişi için evden çıkmak daha tatsızlaşıyor. Çözüm evde stok yapmak. Ama raf ömrü uzun olan çoğu ürün katkı maddeleri ya da trans yağ içeriyor. Peki sağlıklı olanları hangileri? Bu besinleri yemeden önce neler yapmalıyız?

(Hürriyet)


Kuru et düşman, konserve balık dost

Ton balığı, somon ve sardalya gibi balıklar sağlıklı omega-3 yağ asitleri bakımından oldukça zengindir. Birçok besine göre çok iyi bir protein kaynağıdır çok faydalıdır ve uzun raf ömrüne sahiptir.

Reklam
Reklam

Kuru et düşman, konserve balık dost

Tuz, yağ ve koruyucu deposu olan kurutulmuş etler yerine bu balıkları tercih edin.


Tok tutan kinoa

İşte muhteşem bir lif deposu. Bu harika tahıl birçok faydalı besin maddesi içerir ve tahıl dolabınızda yıllarca saklanabilir. Hem çabuk pişer hem de uzun süre tok tutar.


Fasulyede sodyuma dikkat

Konserve veya kuru fark etmez: Fasulye çeşitleri protein, lif ve vitamin kaynağı olup sizi kolayca doyurabilecek birçok tarifte kullanılabilir. Kuru türlerini suda bekletmek gerekirken konserve olanlarını açtığınız gibi kullanabilirsiniz. Alırken düşük sodyumlu olanlarını tercih etmeye özen gösterin . Konserve kutusundan çıkardıktan sonra suya tutmayı unutmayın.


Yüksek tuz riskine karşı

Sebzelerin çoğu kısa raf ömrüne sahip ama konserve sebzeler öyle mi? Yıllarca mutfağınızda saklanabilir. Ama dikkat: Konserve fasulyede olduğu gibi konserve sebzeler de yüksek tuz içerebilir. Bu yüzden düşük sodyumlu olanlarını tercih edin ve konserve kutusundan çıkardıktan sonra sudan geçirin. Dondurulmuş sebzeler de oldukça faydalıdır ancak bu yöntemi dondurucunuz bunun için yeterliyse kullanın.

Reklam
Reklam

Yulaf ezmesinin en sağlıklı haliKahvaltıların vazgeçilmezi olan bu kurutulmuş besin aylarca durabilir ve farklı çeşitlerde bulunabilir. Birçok insan daha az işlenmiş olanlarının daha iyi olduğunu düşünse de tüm yulaf çeşitlerinin besin öğeleri birbirine benzer ve bu da işi zevkinize bırakır. Eğer kuru meyve bulunduruyorsanız doğal tatlandırıcı olarak kuru meyveleri kullanabilirsiniz.


Elmanın püresi, kuruyemişin ezmesi makbul

Meyveler lif, vitamin ve faydalı besin maddeleriyle doludur. Bu da onları mutfağınızda mutlaka bulundurmanız gereken besinler arasında kılar. Elma püresi uzun raf ömrüne sahiptir ve meyve suyunun aksine şekerin kana karışmasını yavaşlatan lifi muhafaza eder. Konserve meyveler de kullanılabilir ancak içinde neler olduğuna dikkat etmeniz gerekir. Çoğu zaman konserve meyvelere şekerli şuruplar ekleniyor.


Bu da onlar sağlıklı atıştırmalıktan çok kalori deposuna çeviriyor. Fıstık veya badem ezmesi gibi çiğ kuruyemişlerden elde edilen ezmeler yüksek oranda protein, vitamin ve sağlıklı doymamış yağlar içerir. Açıldıktan sonra aylar boyunca, açılmadan da yıllar boyu saklanabilir. Püf noktası, çok fazla ilave tuz ve şeker eklenmiş olan ürünlerden uzak durmak. Eğer fıstık ezmesi sevmiyorsanız damak tadınıza uyan başka bir yemişin ezmesi bulmayı deneyin.

Reklam
Reklam

Hastalık kovan çikolata

"Bunun nesi sağlıklı?” demeyin: Tabii ki bitter çikolatadan söz ediyoruz. Bitter çikolata yüksek oranda mineral ve antioksidan içerir. Ayrıca birçok hastalığa karşı taşıdığınız riski düşürmeye yardımcı olur. Ambalajlanmış çikolata aylarca saklanabilir ancak folyolanmış olanlar bayatlayabilir. Çok uzun süre tutmamaya çalışın.