Kıskançlık, çocukları saldırgan yapıyor

BURSA (İHA) - Hayatın her döneminde görülen kıskançlığın çocuklarda biraz daha yoğun yaşandığını belirten psikolog Filiz Yakmaz, ailelerin yeni bir çocuk sahibi olurken onların psikolojilerini de göz önünde bulundurmaları gerektiğini bildirdi. Yakmaz, "Yeni bir kardeşin doğumu çocukta ilgi ve koruyuculuk, sıkıntı ve kıskançlık gibi çelişkili duygular yaşanmasına sebep olur. Kıskançlık kimi zaman çocukları saldırgan da yapabilir" dedi.

Yeni bir kardeşin gelmesiyle birlikte çocuğun, daha az sevildiğini düşünmeye başladığını ifade eden Filiz Yakmaz, "Özellikle küçük çocuklarda yeni doğan kardeşi kıskanma kimi zaman yaşamı etkileyecek ve davranış bozukluğuna neden olacak derecede yoğun yaşanabilen bir duygu olabilmekte ve profesyonel bir yardım gerektiren bir hal alabilmektedir. Kardeş kıskançlığı, kendine acıma, üzüntü, küçük düşme korkusu, can sıkıntısı, öfke, nefret ve intikam alma düşüncelerinin yanı sıra sevgi, koruma ve yakınlık hissetme isteği gibi karışık duyguların bir bileşiminden oluşuyor. Çocuk o güne kadar evde kendisi ilgi ve sevgi odağıyken birden ikinci plana itilmiş gibidir. Kabus gördüklerini, çişlerinin geldiğini bahane ederek ilgiyi kendi üzerlerine çekmeye çalışırlar. Altını ıslatma, parmak emme gibi davranışlarla önceki gelişim evresine (bebeksi davranışlara) gerileme görülebilir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

KISKANÇ ÇOCUKLAR SALDIRGANLAŞIYOR

Hem gün içinde hem de geceleri aşırı sinirli ruh haline sahip olan çocuğun, kendine ya da eşyalara yönelik saldırgan davranışlarda bulunabileceği konusunda aileleri

uyaran Yakmaz, "Kardeşler arasında kıskançlık hissettiğinizde onları birbirinden uzaklaştıracak değil, yakınlaştıracak ortamlar üretin. İki ya da daha çok çocuğun aynı ortamı paylaşması kaçınılmaz olarak çatışma meydana getirir. Kardeş kavgasına neden olan zaman ve ilgi konusu ortadan kaldırılamayacağına göre çocuklara kavga etmeyin demek çok etkili değildir. Bunun yerine çocuklar iyi geçinme konusunda yüreklendirilmelidir. 'Ne kadar iyi anlaşıyorsunuz' gibi cümleler çocuğu yüreklendirir ve sizin övgünüzün hakkını vermeye yönlendirir. Ayrıca çocuğun daha çok küçükken paylaşmayı öğrenmeye başlaması kardeşi olduğunda çok fazla bocalamasını engelleyecek, paylaşamamaktan doğan çatışmaları azaltacaktır" şeklinde konuştu.

Yakmaz, kıskançlık duygusunu barındıran çocuklarda evden ayrılmayı reddetmeyle birlikte (örn: okula gitmek istememe) baş ağrısı, mide bulantısı gibi psikosomatik belirtiler, huzursuzluk, isteksizlik ve diğer stres belirtileri sık sık gözlenebileceğini vurguladı.

Reklam
Reklam

Ailelerin yeni bir çocuk sahibi olurken çocukların psikolojilerini de göz önünde bulundurmaları gerektiğinin altını çizen Yakmaz, "Yeni bir kardeşin doğumu çocukta ilgi ve koruyuculuk, sıkıntı ve kıskançlık gibi çelişkili duygular yaşanmasına neden olur. Bazı çocuklar kıskançlık duygularını açıkça ortaya koyarak kardeşine vurma, onun oyuncağını kırma, 'ondan nefret ediyorum' deme gibi davranışlar gösterirken bazıları da bu duygularını bastırır ve aşırı sevgi gösterir. Bu davranışın altında çoğu zaman ana-babanın sevgisini kaybetme, tepki görme korkusu yatar" şeklinde konuştu.

Yakmaz, çocukların anne babaya sık sık onu sevip sevmediklerini sorma ve sevgilerinden bir türlü emin olamama duysunu da yaşadıklarını belirterek, "Eğer çabalarınız bir sonuç vermiyorsa ya da çocuğunuzun yaşadığı kıskançlık duygusuyla baş edemediğinizi düşünüyorsanız zaman kaybetmeden bir uzmana başvurun" diye konuştu.