"kistli Sakatatları Derin Bir Çukura Gömün"

Kurban bayramlarında Kist hastalığının önüne geçmek isteyen İnegöl İlçe Sağlık Hizmetleri Müdürü Uz. Dr. Gönül...

Kurban bayramlarında Kist hastalığının önüne geçmek isteyen İnegöl İlçe Sağlık Hizmetleri Müdürü Uz. Dr. Gönül Malat, kistli sakatatların köpeklere yedirilmemesi ve derin bir çukura gömülmesi gerektiğini söyledi.

Uz. Dr. Malat, halk arasında kist diye bilinen hastalığın Türkiye'de özellikle hayvanlarda çok yaygın olması sebebiyle ciddi halk sağlığı sorunlarına yol açtığını söyledi. Hastalığın 'echinococcus granulosus' adı verilen bir parazitten kaynaklandığına dikkat çeken Malat, "Bu parazitin esas kaynağı köpek, kurt, tilki gibi et yiyen hayvanlardır. Ancak, sıklıkla köpeklerdir. Parazit köpeklerin ince bağırsaklarında yaşar. Hastalık köpek dışkısı ile atılan yumurtalar ile insana bulaşır. İnsanlar bu yumurtaları çiğ tüketilen ve iyi yıkanmamış meyve ve sebzelerden, kirli içme sularından alırlar. İnsandan başka koyun, keçi, sığır ve manda gibi otla beslenen hayvanlar da yumurtaları alarak hastalanırlar" dedi.

Reklam
Reklam

"KİSTLİ ETLERİ SOKAK HAYVANLARINA ATMAYIN"

Özellikle Kurban Bayramlarında yapılan kesimler sonrası, vatandaşların kistli sakatatları gömmek yerine köpeklere yedirmesinin kist hastalığının oluşmasına sebep olabileceğine işaret eden Malat, "Köpek ve kedilere mümkün olduğu kadar çiğ et verilmemelidir. Kişisel temizlik kurallarına dikkat edilmeli, içme ve kullanma suları temiz olmalı. Kesilen veya ölen hayvanların kist bulunduran organları köpeklerin ve diğer etçil hayvanların ulaşamayacağı şekilde gömülerek bertaraf edilmelidir. Özellikle Kurban Bayramlarında bu hususlara daha çok dikkat edilmelidir. Köpekler yılda 4 kez iç parazitlere karşı ilaçlanmalıdır. Köpekler gezdirilirken etrafa dışkılamaları halinde, dışkıları alınarak poşete konulmalı, ağzı bağlandıktan sonra çöpe atılmalıdır. Bu şekilde kirlenen ellerin yıkanmadan ağza götürülmesi ile parazitin yumurtası alınır. Bu nedenle, özellikle çocukların köpeklerle temasından sonra ellerini bol su ve sabunla yıkamaları sağlanmalıdır" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Hastalığın insanlarda genellikle hiçbir belirti vermeyebileceğinin altını çizen Malat, "Kistler karaciğere yerleşmiş ise, bulantı, kusma, koyu renkli idrar, karın ağrısı, karında şişlik olabilir. Ancak kistin yerleştiği organa göre hastalığın gösterdiği belirtiler değişebilir. Bu kistlerin patlaması sonucu hastalık ölümle sonuçlanabilir. Hastalığın tedavisi genellikle cerrahi yöntemlerle olmaktadır" ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: